OGNJENI ZUBLJI

Gasilci enotni: Spet je na delu piroman

Objavljeno 13. avgust 2013 11.57 | Posodobljeno 13. avgust 2013 11.57 | Piše: Vladimir Jerman

Na Trstelju pogorelo 50 hektarjev na terenu, ki je nedostopen za vozila.

Darko Muhič in Stanko Močnik pod Trsteljem. Foto: Marko Feist

ŠKRBINA – Sončno pripeko je v ponedeljek opoldne blažil malce močnejši veter. Na srečo so požar na Trstelju uspešno pogasili, ko je še manj vleklo. V ponedeljek so okrog požarišča še držali sklenjen krog, zalivali obrobe in pazili, da bi, če bi kje buhnilo, zublje takoj zatrli. Enkrat je res izpod pepela švignil plamen, petnajst dornberških prostovoljnih gasilcev skupaj s tovariši iz Ljubljane je takoj planilo nadenj. Visokorasli Božo je rekel: »Dva metra od roba požarišča se je na deblu pojavil dim – še dobro, da ni močneje zapihal veter, ker bi ogenj dvignil v krošnjo –, a smo ga takoj ustavili.«

Pa vročina je pritiskala, da bi se človek najraje slekel. Tem bolj vroče je bilo tem fantom in možem pod gasilsko uniformo.


V strminah Velikega Rogatca

image

Gašenje s helikopterjem pod vrhom Velikega Rogatca. Foto: Jože Miklavc

Na območju Velikega Rogatca v občini Luče ob Savinji je v nedeljo zagorelo na višini 1300 do 1500 metrov na območju pet do osem hektarjev večinoma smrekovega gozda. Požar je pomagal gasiti vojaški helikopter, ponoči pa je bilo na terenu 15 gasilcev, ki so spremljali stanje, saj fizično gašenje ponoči ni mogoče zaradi izjemno strmega pobočja in kamnitih podorov, je dejal poveljnik PGD Luče Tomaž Funtek. V ponedeljek so gasilci iz Zgornje Savinjske doline ob pomoči dveh vojaških helikopterjev požar omejili, posamezna žarišča pa so še zalivali z vodo. 

Ogenj podtaknjen

Zagorelo je na vzhodnem delu Trstelja, v Železnih vratih, kot imenujejo ožino, kjer cesta s Krasa prehaja na Goriško, v nedeljo tik pred tretjo zjutraj ob cesti na poseki pod 400-kilovoltnim daljnovodom.

»Ob taki uri se nikakor ni mogel zgoditi samovžig, zagorelo je lahko samo tako, da je ogenj kdo podtaknil,« sta bila ob poveljniškem vozilu za vodenje intervencij (vozilo je v lasti države) pod Trsteljem soglasna namestnik poveljnika Gasilske zveze Slovenije Darko Muhič in gasilski poveljnik severnoprimorske regije Stanko Močnik.

Uradno poročilo z vso natančnostjo navaja, da je na območju med Škrbino in Trsteljem v občini Komen v noči na nedeljo zagorelo ob 2.45: »Posredovali so gasilci ZGRS Sežana, PGD Komen, Štjak, Povir, Sežana in Senožeče. Požar se je razširil na območje hriba Trstelj, ki spada pod območje Regijskega centra za obveščanje Nova Gorica, katerega enote so bile tudi aktivirane. Zaradi nevarnosti, da so na terenu neeksplodirana ubojna sredstva (NUS), so na kraj požara odšli tudi pripadniki državne enote za varstvo pred NUS severnoprimorske regije. Pri gašenju sta pomagala tudi helikopterja Slovenske vojske. Zaradi velike razsežnosti požara na površini okoli 50 hektarjev je bil aktiviran državni načrt v primeru velikih požarov v naravnem okolju. Požar gasi skupno več kot 250 gasilcev iz 43 gasilskih enot. V pripravljenosti sta bila tudi helikopterja držav Italije in Hrvaške. Požar so v popoldanskih urah gasilci in helikopterja Slovenske vojske pogasili. Zaradi velike možnosti ponovnega vžiga gasilci ostajajo na terenu. Tudi v ponedeljek je prišlo na pomoč pri dokončnem gašenju požarišča 180 gasilcev iz notranjske in ljubljanske regije ter 40 gasilcev s Primorske.«

Uglašeno ukrepanje

Muhič in Močnik sta še povedala, da ni zagorelo na istem območju kot leta 2006: »Takrat je gorelo v soseščini, vzhodneje kot zdaj, po hribih za Škrbino pa do Železnih vrat.«

Zaradi velike verjetnosti, da je zdajšnji požar podtaknjen, so območje s skupnimi močmi preiskali tudi kriminalisti iz Kopra in Nove Gorice.

Gasilci so pred zublji še posebno varovali vodohram na pobočju Trstelja, ki zbira vodo iz črpališča Brestovica, ter do tja speljan električni kabel. Če bi kaj od tega poškodoval ogenj, bi kraji, ki jih napaja ta vodovod, ostali brez vode. Ogenj se je sicer nevarno bližal, a so ga prizadevni gasilci ukrotili še na zadostni razdalji.

Posebno pozorni so bili tudi na varovanje 400-kilovoltnega daljnovoda z Goriškega na Kras – na srečo ni bil toliko ogrožen, da bi ga morali izklopiti.

Suša je kraško rastlinje že dodobra osušila – pri belem dnevu naravnost izstopa suho listje drevesnih krošenj – na plitvi prsti, ki prekriva kamnita tla, je povsem suha tudi podrast. To so žal idealne razmere za hitro širjenje požara. Zato si gasilci zaslužijo še dodatno priznanje za uspešno zaustavitev širjenja ognja. Dovolj daleč je ostal tudi od vasi Lipa pod Trsteljem, tako da hiše in njeni prebivalci niso bili ogroženi.

Gasilci so tudi po omejitvi požarišča nadaljevali delo. Ker vozila niso mogla v večino hriba, so ekipe na rob požariščnega obroča dostavile vodne zaloge, da bi lahko takoj ukrepale, če bi spet vzplamtelo.

Vsa pohvala gre še posebno udarnim ekipam, ki so v sodelovanju s helikoptersko podporo na izjemno zahtevnem terenu uspešno in sorazmerno hitro ukrotile rdečega petelina.


Prebijati so se morali peš

Po besedah vodje posredovanja, poveljnika novogoriških poklicnih gasilcev Simona Vendramina, je bilo na požarišču na pobočju Trstelja stalno prisotnih od 200 do 250 poklicnih in prostovoljnih gasilcev: »Z zublji so se prvi spopadli gasilci s severnoprimorskega območja in Krasa, ki sta jim v nedeljo okoli poldneva na pomoč priskočila helikopterja Slovenske vojske. Ponoči so na pomoč prišli gasilci iz Notranjske, z Brkinov in Obale, v ponedeljek pa so na pomoč lokalnim gasilcem priskočili gasilci z ljubljanskega območja. Požar je bil lokaliziran v nedeljo v popoldanskih urah. Gašenje je bilo oteženo, saj gre za težko dostopno območje, na katero se ni dalo prebiti s terenskimi intervencijskimi vozili, temveč le peš. Zaradi iglastega gozda in razsušene zemlje je prišlo tudi do talnega požara, ki ga je težko ukrotiti. V ponedeljek je poskušalo okoli 200 gasilcev s čiščenjem roba požarišča preprečiti, da ne bi ob njem vzplamtel nov požar, še vso noč pa bodo požarišče nadzirale požarne straže lokalnih gasilcev.« Strokovnjaki sežanske enote zavoda za gozdove že zbirajo podatke za oceno škode. Ogenj ni zajel nobenega objekta in, kar je najbolj pomembno, pri posredovanju se ni ranil noben gasilec.

Iztok Umer

 

Deli s prijatelji