NARODNA SKUPŠČINA

Francozi v drugi krog parlamentarnih volitev

Objavljeno 17. junij 2012 14.23 | Posodobljeno 17. junij 2012 14.23 | Piše: A. L., STA

Socialistom predsednika Francoisa Hollandea se obeta absolutna večina v narodni skupščini.

PARIZ – V Franciji se je davi ob 8. uri z odprtjem volišč začel drugi krog parlamentarnih volitev v Franciji. Glede na izide zadnjih javnomnenjskih raziskav se zmaga obeta socialistom, ki so slavili že v prvem krogu. Prve izide vzporednih volitev je pričakovati ob 20. uri, ko se bodo zaprla zadnja volišča. Kot kaže, bi si socialisti predsednika Françoisa Hollanda danes utegnili celo zagotoviti absolutno večino v 577-članski narodni skupščini. Dobili naj bi kar 313 sedežev, za osvojitev absolutne večine pa jih potrebujejo 298.

Sarkozyjevim do 226 sedežev

Največja opozicijska stranka Zveza za ljudsko gibanje (UMP) na majskih predsedniških volitvah poraženega Nicolasa Sarkozyja, ki je imela absolutno večino v prejšnjem mandatu, lahko tokrat računa na največ 226 sedežev.

Nacionalisti nazaj v parlament?

Vprašanje je, ali se bo v parlament prvič po letu 1989 uspelo prebiti skrajno desni Nacionalni fronti Marine Le Pen. Glede na predvolilne raziskave javnega mnenja bi lahko dobila do tri poslanska mesta.

V Franciji parlamentarne volitve potekajo dober mesec za predsedniškimi v dveh krogih po večinskem volilnem sistemu. Francoski predsednik za sestavo vlade in za izvajanje svoje politike sicer nujno potrebuje večino v parlamentu.

Deli s prijatelji