KARIKATURA

Francozi še dodatno razburili muslimane

Objavljeno 19. september 2012 12.48 | Posodobljeno 19. september 2012 12.48 | Piše: P. J., STA

Spletna stran revije ni dostopna, za zdaj pa ni znano, ali so jo blokirali islamisti ali pa so bili sprejeti ustrezni varnostni ukrepi.

PARIZ – Francoska satirična revija Charlie Hebdo je danes objavila karikature, ki utegnejo še okrepiti proteste muslimanov po svetu, ki so se razvneli po nedavni objavi ameriškega filma na spletu, žaljivega do preroka Mohameda.

Razburjali so jih že v preteklosti

Na naslovnici revije je musliman na invalidskem vozičku, ki ga potiska ortodoksni jud, spodaj pa je napis »Nedotakljivi 2«, ki je aluzija na francoski film o revnem temnopoltem moškem, ki pomaga aristokratu na vozičku. Spletna stran revije danes ni dostopna, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pa za zdaj ni znano, ali so jo blokirali islamisti ali pa so bili sprejeti ustrezni varnostni ukrepi.

Tednik Charlie Hebdo je sicer že v preteklosti razburjal muslimane. Lani so objavili izdajo, za katero so zapisali, da jo je uredil prerok Mohamed, zaradi česar je bilo uredništvo tarča napada z dimno bombo. V uredništvu revije so pred napovedano objavo karikatur povedali, da bodo karikature »šokirale tiste, ki želijo biti šokirani«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protesti širom sveta

Francoski premier Jean-Marc Ayrault je medtem sporočil, da nasprotuje »vsem ekscesom«, klerik največje pariške mošeje Dali Boubakeur pa je francoske muslimane pozval, naj ostanejo mirni. Ayrault je danes še dejal, da lahko vsak, ki se bo zaradi objave karikatur počutil prizadetega, sproži postopek na sodišču, vsekakor pa Francija, je poudaril, ostaja država, kjer je zagotovljena svoboda izražanja.

Premier je tudi dejal, da bodo pristojni organi zavrnili prošnjo za shod v Parizu proti spornemu filmu, saj »ni razloga, da bi v državo vnašali konflikte, ki je ne zadevajo«.

Jezo muslimanov po svetu je sprožil film krščanskega skrajneža, posnet v ZDA, ki islamskega preroka prikazuje kot ženskarja. Protesti so se razvneli v večjem delu islamskega sveta, v najhujšem napadu, ko se je razstrelila samomorilska napadalka, pa je bilo v torek v Afganistanu ubitih 12 ljudi.

V Afganistanu demonstracije potekajo tudi danes. Približno tisoč ljudi, večinoma študentov, ki so vzklikali gesla proti Ameriki, je v mestu Džalalabad zaprlo cesto proti Kabulu.

Deli s prijatelji