MORILEC IZ TOULOUSA

Francoski premier brani (ne)delo obveščevalnih služb v primeru Merah

Objavljeno 23. marec 2012 14.09 | Posodobljeno 23. marec 2012 14.09 | Piše: Mi. S.

»Obveščevalci so ga spremljali dovolj dolgo, da so prišli do zaključka, da ni nobenega znaka, ki bi kazal, da bo nekega dne prešel od besed k dejanjem.«

PARIZ – Francija je še vedno močno pod vtisom četrtkovega strelskega obračuna, v katerem so po več kot 30-urnem obleganju ubili Mohammeda Meraha oziroma se je ta vrgel skozi okno. Danes je v bran obveščevalnim službam stopil francoski premier Francois Fillon, ki je poudaril, da policija ni imela razloga, da bi pred strelskimi napadi aretirala v četrtek ubitega Meraha, ki je pobil sedem ljudi.

Francoska javnost se je v preteklih dneh glasno spraševala, zakaj Meraha, ki je bil znanec obveščevalnih služb, oblasti niso prijele še pred nizom morilskih dejanj, poroča STA.

»V državi, kot je naša, nimamo pravice, da bi brez sodne odločbe stalno nadzorovali nekoga, ki ni zagrešil kaznivega dejanja ... Živimo v pravni državi,« je za francoski radio dejal Fillon. Po njegovih besedah ni bilo niti ene stvari, ki bi dopuščala aretacijo 23-letnika.

Znanec obveščevalnih služb

Obveščevalne službe so bile z Merahom, ki je sam trdil, da je pripadnik teroristične mreže Al Kaida, seznanjene, saj je potoval v Afganistan in Pakistan. Fillon je obveščevalcem danes kljub očitkom javnosti stopil v bran. Kot je dejal, so obveščevalne službe odlično opravile svoje delo, saj so identificirale Meraha, ko je potoval v omenjeni državi.

»Biti pripadnik salafistične organizacije samo po sebi ni kaznivo dejanje«

»Obveščevalci so ga spremljali dovolj dolgo, da so prišli do zaključka, da ni nobenega znaka, ki bi kazal na to, da gre za človeka, ki bo nekega dne prešel od besed k dejanjem,« je dejal francoski premier. Meraha so po njegovih besedah zaslišali, nadzirali in mu prisluškovali, bil pa je človek, ki je živel »normalno življenje«.

»Biti pripadnik salafistične organizacije samo po sebi ni kaznivo dejanje. Verskega fundamentalizma ne smemo zamenjevati s terorizmom, četudi vemo, da obstajajo točke, ki ju združujejo,« je še dejal francoski premier.

Bil je tudi na črnem seznamu FBI

Danes pa Reuters poroča, da je bil Merah tudi na seznamu ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) – to je seznam ljudi, ki se z letalom ne smejo peljati proti ZDA niti po njih zaradi nevarnosti terorizma. Na tem seznamu je okoli 4000 ljudi, ki jih je FBI označil za potencialne teroriste. Po ameriških podatkih je Merah leta 2010 (preden se je vrnil v Francijo) bil v Afganistanu, kjer so ga ameriške oblasti tudi zaprle v neki ameriški vojaški bazi.

Sorodniki Meraha v podaljšanem priporu

Francoska policija je danes podaljšala pripor za mamo in brata Mohammeda Meraha, ki je bil ubit v četrtkovi policijski akciji, potem ko je v preteklih dneh na jugu Francije ubil sedem ljudi. V priporu je tudi Merahovo dekle.

Vse tri so priprli v sredo, preiskujejo pa jih zaradi suma sodelovanja pri terorističnem dejanju. Policija jih lahko v primeru suma terorizma osebe brez obtožnice zadržuje do štiri dni.

Kot se je izvedelo, je Merahov brat Abdelkader preiskovalcem dejal, da ni bil seznanjen z bratovimi terorističnimi načrti. V preteklih dneh je sicer več ljudi dejalo, da je tudi on zagovarjal skrajna islamistična stališča, policija pa je v njegovem avtomobilu odkrila eksploziv.

Videoposnetek skoka z balkona?

Na spletni strani YouTube pa se je tudi že pojavil domnevni posnetek poslednjega dejanja Mohammeda Meraha – skoka z balkona. Velika večina gledalcev ga je že označila za ponaredek ...

Deli s prijatelji