VINARJI

Francoska vina iz Virginije

Objavljeno 02. november 2014 10.15 | Posodobljeno 02. november 2014 10.15 | Piše: S. I.

V tej ameriški zvezni državi dela vedno več francoskih vinarjev, ki vzgajajo virginijsko vino s francoskim pridihom.

Ko se je Matthieu Finot preselil v Virginijo, je nameraval ostati le eno leto. To je bilo pred desetletjem. Zdaj je le eden od vse številnejših francoskih vinarjev, ki so se naselili v tej ameriški zvezni državi, kjer se je tretji ameriški predsednik in frankofil Thomas Jefferson že pred dvema stoletjema trudil vzgajati vinsko trto.

Srečno naključje

Matthieu Finot je odrasel v vinorodni pokrajini Crozes-Hermitage na jugovzhodu Francije, zdaj pa živi ob vznožju Apalaškega gorovja. »Vsi smo prišli malce po naključju,« pravi 40-letnik, ki dela v vinogradu King Family, ki se razteza na 12 hektarjih. »Mislim, da nihče izmed nas ni nameraval ostati dlje.« Thomas Jefferson se je zaman boril proti vročini, vlagi in škodljivcem, ki so napadali njegove evropske trte, ki jih je posadil tu. V teh časih pa kar sedem vinarn od 30 okoli mesta Charlottesville vodijo Francozi. Finot pravi, da je hotel narediti »virginijsko vino s francoskim pridihom«. Potem ko je izučeni vinar živel in delal v Republiki Južni Afriki, na Novi Zelandiji in v Kaliforniji, se je naselil v Virginiji, kjer se je tudi poročil in si ustvaril družino.

V sosednjem vinogradu dela Benoit Pineau, ki prav tako pravi, da je sprva prišel v ZDA le za eno sezono. Triintridesetletni Pineau je v Virginiji zdaj že tretje leto, potem ko se je z vinarstvom ukvarjal v Avstraliji, Kanadi in Čilu. »Tukaj je lažje kot v Franciji. Imamo več svobode. Posadiš lahko katero koli trto in kakor koli jo želiš,« poudarja. To je velik korak naprej od strogih vinarskih pravil, ki veljajo v Franciji. »V ZDA se vse ravna po zakonih trga, državnih subvencij za vinarje pa ni,« dodaja Finot.

Vinski razcvet

Pineau in Finot v Virginiji delata s francoskimi sortami, kot so cabernet franc, malbec, petit verdot, viognier in chardonnay. Toda vino je vsekakor virginijsko. »Poskušamo razviti slog vina, ki bolj ustreza lokalnim razmeram, a s francoskim pridihom,« pojasnjuje Finot. Virginijsko vino, ki je še pred štirimi desetletji komajda obstajalo, zdaj doživlja pravi razcvet, saj čedalje več ljudi iz širše okolice Washingtona sega po lokalnih pridelkih. V zadnjih dvajsetih letih se je število vinarskih družb v tem delu ZDA popeterilo, tako da zdaj v Virginiji deluje okoli 230 vinskih kleti, med katerimi je velik del družinskih podjetij, ki svoje prostore odpirajo obiskovalcem, ki prihajajo na pokušine ob koncu tedna. »Ljudje čedalje bolj cenijo dobro vino. Res pa je, da smo še najstniki v svetu vina,« dodaja Carrington King, lastnik vinarne King Family, ki je v Virginijo prišel iz Teksasa. »Stvari se premikajo, vendar ne kar čez noč. Vsako leto smo boljši.«

Deli s prijatelji