ZATEGOVANJE PASU

Frančišek varčuje

Objavljeno 20. april 2013 20.20 | Posodobljeno 20. april 2013 20.21 | Piše: U. S.

Znan je po skromnosti, ne smemo se bati biti kristjani, pravi.

Papež Frančišek (foto: Reuters).

RIM – Globalna gospodarska kriza ne prizanaša nikomur, niti Vatikanu ne. Tamkajšnji uslužbenci ne bodo dobili dodatka, ki ga sicer dobijo ob izvolitvi novega svetega očeta, so sporočili iz Svetega sedeža in še, da se je tako odločil papež Frančišek, ki je znan po varčnosti in skromnosti. V preteklosti je namreč več kot 4500 uslužbencev – pobožnih in posvetnih – dobilo dodatek ob smrti papeža in še enega ob izvolitvi naslednika. Leta 2005, ko je umrl papež Janez Pavel II. in so potem kardinali izvolili papeža Benedikta XVI., je vsak dobil skupaj 1500 evrov!

Znan je po skromnosti, ne smemo se bati biti kristjani, pravi

Februarja letos, ko je odstopil Benedikt XVI., zdaj nosi naziv papež emeritus, je italijanski kardinal kamerleng Tarcisio Bertone zaposlenim odvzel dodatek, saj papež ni umrl. Argentinski papež Frančišek, ki zagovarja cerkev siromašnih, je uslužbencem vzel še dodatek ob izboru papeža in ga raje preusmeril v dobrodelne namene. Papež emeritus Benedikt XVI. je februarja dejal, da so uslužbenci Vatikana v času konklava, ki jih je spremljalo 6000 predstavnikov sedme sile, trdo delali in opravljali nadurno delo. In še: ko je sedanji papež emeritus dopolnil 80 let, je vsak vatikanski uslužbenec dobil 500 evrov in še dan dopusta.

Vatikanski predstavnik častiti gospod Federico Lombardi je pojasnil, da glede na ekonomsko krizo – Vatikan je imel leta 2011 15 milijonov evrov primanjkljaja – ni primerno in niti ne možno še dodatno obremeniti vatikanskega proračuna z nepredvidenimi dodatnimi stroški: »Dodatki bi bili običajni ali pa pričakovani v času obilja, a zdaj svet ni v takšnem položaju.«

Ne smemo se bati biti kristjani in tako tudi živeti, je prejšnjo nedeljo 100.000 zbranim na Trgu sv. Petra povedal papež in vernike pozval, naj širijo evangelije. Papež si je izbral ime po svetniku, ki je izbral življenje v siromaštvu, da bi bilo njegovo papeževanje čim bolj ponižno in kar najmanj potratno in ekstravagantno, se je ognil življenju v papeškem apartmaju v palači in opustil nošnjo okrašenega oblačila, tudi rdeče papeške čevlje je zavrnil. Svoje rojake Argentince je prosil, naj se ne odpravijo na drago potovanje v Rim, da bi bili prisotni na inavguracijski maši, in naj denar raje donirajo dobrodelnim ustanovam.

Deli s prijatelji