IZREDNO STANJE

Francija v krču: strelec napada vsake štiri dni

Objavljeno 20. marec 2012 23.30 | Posodobljeno 20. marec 2012 20.04 | Piše: S. J.

Kljub jasnemu psihološkem profilu napadalca, aretaciji strelca niso nič bližje.

TOULOUSE – Medtem ko Francija žaluje za žrtvami strelskega pohoda, v katerem so umrli trije otroci in rabin, na dan prihajajo nove podrobnosti. BBC poroča, da kljub novim sledem odkritju morilca niso nič bližje, prav tako pa motivi za napad še naprej ostajajo neznani. Francoski notranji minister Claude Gueant je povedal, da še vedno poteka preiskava o napadu, ki naj bi bil povezan z napadoma v Toulousu in bližnjem Montaubanu, v katerem so pred dnevi umrli trije francoski vojaki.

Napadalec napade snemal?

Gueant je povedal, da je napadalec na skuterju okoli vratu nosil napravo, predvidevajo, da gre za kamero, s katero bi lahko snemal napade in jih objavljal na spletu. Vendar za zdaj še ni znano, ali je napadalec s kamero res kaj posnel ali ne. Notranji minister je prepričan, da je napadalec »zelo hladen, odločen, z veliko mero samonadzora in zelo krut«. Kljub temu da so izoblikovali psihološki profil morilca, pa aretaciji niso nič bližje. 

Razglašeno stanje najvišje stopnje protiteroristične pripravljenosti 

Francija je sicer danes v regiji Srednji Pireneji (Midi Pyrenees) razglasila stanje najvišje možne pripravljenosti pred morebitnimi terorističnimi dejanji. Na javnih mestih so tako nameščene policijske patrulje, še posebno pa so zavarovane vse judovske in muslimanske ustanove. Stanje najvišje možne pripravljenosti so razglasili prvič v zgodovini Francije. Že od leta 1980 v Franciji ni bilo napadov na Jude, ki bi se končali s smrtjo, nikoli doslej pa tarče niso bili otroci. 

Napadi so rasistični in antisemitski

S primerom se ukvarja kar 250 preiskovalcev, ki menijo, da motiv tiči v islamskem ekstremizmu ali pa so napad spodbudile skrajno desničarske ideje. Vse žrtve so bile namreč Judje, temnopolti ali pa so imeli korenine v severni Afriki. Župan Toulousa Pierre Cohen je napade označil za rasistične in antisemitske. Z gotovostjo pa ne more trditi, da so napadi povezani s prihajajočimi predsedniškimi volitvami.

»V tako dramatičnem trenutku za Francijo vam v imenu slovenskega naroda in v lastnem imenu izražam iskreno sožalje in vas prosim, da izraze sočutja prenesete družinam žrtev, njihovim prijateljem in judovski skupnosti v Franciji. Delimo njihovo globoko bolečino in njihovo žalost,« je v sožalnem pismu, ki ga je poslal francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju, zapisal Danilo Türk.

Pokopani bodo v Izraelu

Trupla ubitega izraelsko-francoskega učitelja Jonathana Sandlerja, dveh njegovih sinov in sedemletne učenke šole Ozar Hatorah bodo po navedbah izraelskega veleposlaništva v Parizu danes ob 22. uri z letalom odpeljali v Izrael, kjer bodo na željo svojcev v sredo pokopani. Vsi ubiti so bili namreč francosko-izraelski državljani. 

Prve osumljence oprali krivde

Tri vojake, ki so jih leta 2008 izključili iz vojske zaradi neonacističnih idej, so oprali vseh sumov. Nekaj časa so menili, da so bili vpleteni v napade, saj so bili člani istega polka kot vojaki, ubiti 11. in 15 marca. 

Besni in prestrašeni starši                                                                              

Oglasili so se tudi starši, ki za smrt otrok in rabina obtožujejo oblasti. Po njihovem mnenju niso dovolj resno jemale preteklih napadov na vojake in se niso dovolj posvetile iskanju morilca. Danielle Nachum, mati ene izmed učenk, ki obiskuje judovsko šolo, je povedala: »Še vedno se bojimo. Ne vemo, ali gre za napade, naperjene proti Judom. Jezna sem, ker po umoru vojakov niso poostrili varnosti. Izgubili so tudi veliko časa, ker stvari niso jemali dovolj resno. V preteklosti so šolo že poostreno varovali, vendar so to prenehali pred dvema letoma, ker se nikoli ni zgodilo nič pretresljivega. Judje se upravičeno bojimo.«

Napada vsake štiri dni

Policisti se bojijo, da bo napadalec vedno več tvegal in da že načrtuje nov napad. Doslej so si streljanja sledila na štiri dni. Zato jih upravičeno najbolj skrbi petek, sveti muslimanski dan, namenjen molitvi.

 

 

Deli s prijatelji