IZREDNE RAZMERE

Francija še naprej v strahu pred terorizmom

Objavljeno 06. julij 2017 22.05 | Posodobljeno 06. julij 2017 22.06 | Piše: STA, Ma. M.

Francoska narodna skupščina je podaljšala izredne razmere v državi.

PARIZ – Francoska narodna skupščina je izglasovala podaljšanje izrednih razmer v državi, ki bodo v veljavi do 1. novembra. Za podaljšanje izrednih razmer je glasovalo 137 poslancev, 13 jih je bilo proti. Francoski senat je že v torek dal zeleno luč za podaljšanje izrednih razmer.

Nevarnost novih napadov zelo velika

V Franciji so izredne razmere uvedli po terorističnih napadih v Pariz novembra 2015, za katere je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država. Francoski predsednik Emmanuel Macron je napovedal, da po jesenskem izteku izrednih razmer teh ne namerava podaljšati. Namesto tega naj bi francoska vlada pripravila novi zakon o varnosti, ki bo pristojnih oblastem razširil pristojnosti.

Pred glasovanjem je francoski notranji minister Gerard Collomb poslance pozval, naj odobrijo podaljšanje izrednih razmer. To je utemeljil z navedbo, da je nevarnost novih napadov zelo velika. Nasprotno od tega, kar mislijo številni, izredne razmere niso napad na naše svoboščine, ampak je namen njihova ohranitev, je še dejal Collomb.

Izredne razmere v Franciji so po novembru 2015 doslej podaljšali petkrat.

Deli s prijatelji