PROMOVIRANJE SUHOSTI

Francija 
proti presuhim 
manekenkam

Objavljeno 22. marec 2015 15.20 | Posodobljeno 21. marec 2015 19.16 | Piše: S. I.

Socialistična vlada bi rada z zakonom prepovedala promoviranje pretirane suhosti.

Fotografije Isabelle Caro, ki jih je naredil sloviti in drzni fotograf Oliviero Toscani, so presunile marsikoga. Foto: Reuters

Francoska vlada bo v parlament poslala zakon, ki bo prepovedoval pretirano suhe manekenke in potencialno kaznoval agencije, ki jih bodo najemale, pri čemer bo modnim agentom grozila celo zaporna kazen, je napovedala francoska ministrica za zdravje Marisol Touraine. Francija, kjer se v modni industriji na leto obrača na desetine milijard evrov, se bo tako pridružila Italiji, Španiji in Izraelu, državam, ki so že leta 2013 sprejele zakone, ki presuhim manekenkam prepovedujejo nastopati na revijah ali v oglaševalskih kampanjah.

Za zdrave manekenke

»Manekenke se morajo zdravo prehranjevati in skrbeti za svoje zdravje, še posebno zato, ker so zgled marsikateremu mlademu dekletu,« je poudarila ministrica Tourainova na francoski televiziji. Manekenski zakon bo del obsežnih zdravstvenih reform, ki jih pripravlja socialistična vlada. Manekenkam bo zapovedoval redna tehtanja in predvideval tudi precej ostre kazni za kršitve – do 75.000 evrov globe in do šest mesecev zapora za modne agente, ki bodo najemali presuha dekleta, je francoskemu časniku Le Parisien povedal socialistični poslanec (in zdravnik) Olivier Veran, ki je pripravil osnutek zakona.

Manekenke bodo morale pred nastopom službe in nato še nekaj tednov zatem prinesti zdravniško potrdilo, ki bo potrjevalo, da je vrednost njihovega indeksa telesne mase (BMI) najmanj 18, kar pomeni, da bo 175 centimetrov visoka manekenka morala tehtati najmanj 55 kilogramov. Zakon predvideva tudi kazni za javno promoviranje pretirane suhosti, kot so proanoreksične spletne strani, ki pojejo slavospeve nezdravemu življenjskemu slogu.

V Franciji za anoreksijo trpi od 30.000 do 40.000 ljudi, večinoma najstnic in najstnikov. Leta 2010 je 28-letna manekenka Isabelle Caro umrla za posledicami anoreksije, le nekaj let zatem, ko je s svojimi fotografijami, na katerih se je videla prav vsaka njena kost, sodelovala v odmevni oglaševalski kampanji proti anoreksiji. Pri 165 centimetrih je tehtala le 25 kilogramov.

Deli s prijatelji