UMIK

Francija odhaja iz Afganistana

Objavljeno 20. november 2012 17.31 | Posodobljeno 20. november 2012 17.31 | Piše: S. J., STA

V Afganistanu ostaja 2000 vojakov, ki pa ne sodelujejo v vojnih operacijah.

Helikopterji Natovih enot so napadli pakistansko obmejno enoto in ubili več pakistanskih vojakov

KABUL – Francija je danes končala bojne operacije v Afganistanu in umaknila svoje vojake iz strateško pomembne pokrajine severovzhodno od Kabula. Francoski vojaki so bili večinoma nameščeni v dveh vojaških bazah v okrožjih Tagab in Nedžrab, letos pa so afganistanskim varnostnim silam predali nadzor nad okrožjem Sarobi.

Francoske vojake bodo zamenjali ameriški

Francoski vojaki so se z območja začeli umikati pred dvema dnevoma, namesto njih pa bo tja prišlo okoli 1000 ameriških vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Del francoskega kontingenta je pokrajino Kapisa zapustil že julija v okviru načrta francoskega predsednika Françoisa Hollanda za pospešen umik iz Afganistana. Njegova odločitev je naletela na kritike in sprožila bojazni, da bodo Franciji sledile še druge države.

V Afganistanu padlo najmanj 88 Francozov

V Afganistanu ostaja okoli 2000 vojakov, ki pa ne sodelujejo v bojnih operacijah. Večina se jih bo v domovino vrnila prihodnje poletje. Zatem tem naj bi v državi ostalo še okoli 200 vojakov, ki bodo svetovali afganistanskim varnostnim silam.

V afganistanski vojni je padlo najmanj 88 francoskih vojakov. Francoski kontingent je bil peti največji v okviru koalicijskih sil pod vodstvom zveze Nato.

Deli s prijatelji