ŽVIŽGAČ

Francija in Italija Snowdnu zavrnili prošnjo za azil

Objavljeno 04. julij 2013 23.58 | Posodobljeno 04. julij 2013 23.58 | Piše: STA, Mo. S.

Edward Snowden ostaja v tranzitnem območju ruskega letališča Šeremetjevo.

RIM, PARIZ – Italija in Francija sta danes sporočili, da nekdanjemu pogodbenemu analitiku ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwardu Snowdnu ne bosta podelili azila. Italijanska zunanja ministrica Emma Bonino je poudarila, da za podelitev azila niso izpolnjeni zakonski pogoji, na pravno podlago pa se sklicuje tudi Francija.

Boninova je v nagovoru v italijanskem parlamentu pojasnila, da je Snowden zaprosil za azil 21 držav, tudi Italijo. Prošnja je po telefaksu prispela na italijansko veleposlaništvo v Moskvi, Boninova pa je poudarila, da mu Italija prošnje ne bo odobrila, ob tem pa zatrdila še, da Rim ni sodeloval v spornem ameriškem nadzornem programu Prizma.

Zavrnila ga je tudi Francija

Enako odločitev glede Snowdna je sprejela Francija. »Kot številne države je tudi Francija prejela prošnjo za podelitev azila prek svojega veleposlaništva v Moskvi. Na podlagi pravne analize in situacije zainteresirane stranke Francija prošnje ne bo odobrila,« je v izjavi zapisalo ministrstvo. Francoski notranji minister Manuel Valls je že zjutraj dejal, da ni naklonjen podelitvi azila. »Ta prošnja predstavlja vrsto pravnih težav. Kar se mene tiče, nisem za,« je dejal in dodal, da so ZDA »demokratična država z neodvisnim pravosodnim sistemom«.

Ujet na letališču

Ruska tiskovna agencija Itar-Tass je sicer danes poročala, da Snowden ostaja v tranzitnem območju ruskega letališča Šeremetjevo. Tam se zadržuje že 12 dni. Na moskovsko mednarodno letališče je priletel 23. junija iz Hongkonga, kamor se je zatekel še pred objavo informacij o nadzoru NSA nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami v ZDA in tujini. Na tranzitnem območju letališča je ujet, saj so mu ZDA preklicale potni list.

Z Rusijo se ni pogodil

Rusija je sicer »žvižgaču« pripravljena zagotoviti azil, a le pod pogojem, da bi prenehal izdajati informacije. Snowden je to možnost zavrnil in umaknil prošnjo za azil, ki jo je vložil tudi v Rusiji. Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je nato poudaril, da Rusija za Snowdna ne more storiti ničesar, dokler se sam ne odloči, kaj je najbolje zanj.

Deli s prijatelji