ARABSKA POMLAD

Fotografija, ki je šokirala facebook

Objavljeno 23. november 2012 18.14 | Posodobljeno 23. november 2012 18.22 | Piše: M. U.

Sirka brez naglavne rute žrtev cenzure.

Sporna fotografija. Foto: Facebook

Mlada Sirka Dana Bakdounis se je zaradi fotografije, ki jo je objavila na facebooku, znašla v težavah. Potem ko je v skupini »Upor žensk v arabskem svetu« objavila svojo fotografijo brez naglavne rute, s potnim listom in sporočilom v roki, je začela dobivati grožnje s smrtjo, je poročal BBC. Kljub grožnjam pa pravi, da si želi objaviti še več fotografij brez rute.

Cenzura na facebooku

»Podpiram upor arabskih žensk, ker že 20 let nisem začutila vetra v laseh in na telesu,« je zapisala Dana ob objavljeni fotografiji, ki je v kratkem času dobila preko 1600 všečkov, 250 uporabnikov pa jo je komentiralo. A administratorji facebooka so štiri dni po objavi fotografijo umaknili. Ob brisanju Danine fotografije so hkrati blokirali tudi administratorja skupine »Upor žensk v arabskem svetu«. Seveda je ta odločitev pritegnila pozornost medijev in odgovorni iz Facebooka so sporočili, da je prišlo do sistemske napake.

Medtem so začela svoje fotografije brez naglavne rute objavljati tudi druga dekleta iz arabskega sveta in tako podprle Dano Bakdounis.

 

Deli s prijatelji