POSKUS DRŽAVNEGA UDARA

FOTO: Zunanje ministrstvo: ne hodite v Turčijo, povsod trupla

Objavljeno 16. julij 2016 12.33 | Posodobljeno 16. julij 2016 12.34 | Piše: STA, K. K.

Turški predsednik Erdogan je poskus državnega udara označil za izdajo in obljubil, da bodo krivci plačali visoko ceno.

ANKARA Ministrstvo za zunanje zadeve zaradi negotovih napovedi in nejasnih informacij o zagotavljanju varnostnih razmer začasno odsvetuje potovanja v Turčijo. Tistim, ki se kljub temu odpravljajo v Turčijo, in tistim, ki so ta čas v Turčiji, pa svetujejo veliko stopnjo previdnosti ter pozorno spremljanje in sledenje navodilom. Na ministrstvu tistim, ki se vseeno odpravljajo v Turčijo oz. so že tam, svetujejo sledenje navodilom in odločitvam organizatorjev potovanja, letalskega prevoznika in lokalnih oblastnih organov, so zapisali v sporočilu.

Izredne razmere

V poskusu vojaškega udara v Turčiji je umrlo najmanj 90 ljudi, 1154 pa je ranjenih, je danes poročala turška državna tiskovna agencija Anadolu. Oblasti so po državi prijele 1563 pripadnikov vojske, je povedal vladni predstavnik novinarjem. Turški premier Binali Yildirim je za danes popoldne sklical izredno zasedanje turškega parlamenta v Ankari. Parlament je bil ponoči tarča letalskih napadov. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je stavba močno poškodovana, podrti so celi zidovi. Pučisti so namreč pridobili nadzor nad nekaj helikopterji in reaktivnimi lovci, vladi zvesto letalo pa je en helikopter s pučisti sestrelilo.

Po poročanju turške državne tiskovne agencije Anadolu se je na generalštabu vojske v Ankari predalo okoli 200 vojakov, kjer je skupina pučistov ponoči skušala prevzeti oblast. Pred tem so odložili orožje. Generalštab zdaj varujejo posebne enote, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Anadolu je tudi poročal, da so pet generalov in 29 polkovnikov odstavili po nalogu notranjega ministra Efkana Ale. Yildirim je dejal, da je bil eden od generalov, ki so izvedli udar, ponoči ubit. Po navedbah AFP so ubili skupno 104 pučistov.

Turški predsednik Redžep Tajip Erdogan je poskus državnega udara označil za izdajo in obljubil, da bodo krivci plačali visoko ceno.

Deli s prijatelji