STAVKAJO

FOTO: Zaradi stavke odrezani od sveta

Objavljeno 15. december 2014 13.05 | Posodobljeno 15. december 2014 13.05 | Piše: STA, T. L.

Stavkajoči delavci v Belgiji so danes ohromili javni promet, večina šol, državnih uradov in podjetij pa je zaprtih.

BRUSELJ – Belgijo je danes popolnoma ohromila največja splošna stavka v zadnjih letih. Sindikati so prizemljili letala, zaprli pristanišča in zamrznili mednarodni železniški promet ter državo odrezali od sveta, da bi tako protestirali proti varčevalnim načrtom nove vlade.

Splošna stavka je vrhunec meseca dni trajajoče sindikalne protestne akcije proti politikam novega premierja Charlesa Michela. Stavkajoči delavci so danes ohromili javni promet, večina šol, državnih uradov in podjetij pa je zaprtih. Protestniki so celo blokirali promet pred sedežem Evropske komisije.

Adria Airways je odpovedala tudi današnje lete v Bruselj. 

Sindikati so svojo protestno akcijo začeli prejšnji mesec s shodom v Bruslju, ki se ga je udeležilo več kot 100.000 ljudi, končal pa se je z nasiljem, v katerem je bilo poškodovanih več deset policistov. Stavka vpliva še na delo pošt, bolnišnic, zaporov, sodišč in mednarodnih podjetij, kot so Audi, Ikea in Coca-Cola.

Že četrti ponedeljek zapored

Že četrti ponedeljek zapored po Belgiji potekajo stavke proti ukrepom nove vlade. Današnji stavki so se pridružili kontrolorji letenja, zaradi česar je že od nedelje zvečer zaprt belgijski zračni prostor. Letala so tako prizemljena na letališčih v Bruslju, Charleroiju, Liegeu, Antwerpnu in Ostendu. Samo na bruseljskem letališču je stavka prizadela okrog 50.000 potnikov. Do torka prav tako ne bodo vozili mednarodni vlaki do Londona, Amsterdama in Kölna.

Stavko je sprožila neomajnost vlade glede varčevalnih ukrepov, s katerimi naj bi v petih letih privarčevali 11 milijard evrov.

Michelova vlada prav tako želi do leta 2030 zvišati starostno mejo za upokojitev s 65 let na 67, napovedala je krčenje javnega sektorja, umaknila pa je tudi načrte o do zdaj večinoma samodejnih povišicah plač, s katerimi te vsako leto prilagodijo rasti življenjskih stroškov.

Deli s prijatelji