PRETRESLJIVO

FOTO: Žalostno: otroci so največje žrtve begunske krize

Objavljeno 03. september 2015 13.08 | Posodobljeno 03. september 2015 13.04 | Piše: STA, Mo. S.

Fotografija mrtvega otroka, ki ga je naplavilo na turško plažo, je takoj postala ena najbolj deljenih na spletu.

ISTANBUL – Evropo je pretresla fotografija mrtvega otroka, ki ga je v bližini turškega turističnega središča Bodrum naplavilo na plažo po nesreči dveh čolnov z begunci. Fotografija turške tiskovne agencije Dogan prikazuje trupelce triletnega dečka, kako leži z obrazom v pesku, preden ga pobere policist.

Nesreča čolnov, ki sta bila na poti na grški otok Kos, je zahtevala najmanj 12 smrtnih žrtev, med njimi petih otrok in ženske. Njihova trupla je naplavilo na plažo nedaleč od Bodruma, ki je eno največjih turških turističnih središč.

Kratki naslovi, ki povedo veliko

Fotografija je takoj postala ena najbolj deljenih na twitterju, skupaj s pripisom #KiyiyaVuraninsanlik oziroma »človečnost, ki jo je naplavilo«, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

»Pretresljiva slika, ki kaže vso tragedijo krize z begunci,« je v naslovu zapisal britanski Daily Telegraph. Podobno jo je komentiral tudi Guardian. »Če te izjemno močne slike mrtvega sirskega otroka, naplavljenega na plažo, ne bodo spremenile odnosa Evrope do beguncev, kaj ga bo?« pa se sprašuje Independent. Huffington Post je v svoji britanski izdaji zapisal »David, naredi kaj« – z jasnim pozivom britanskemu premierju Davidu Cameronu, saj drži trdo linijo do migrantov, ki si želijo na Otok. Španski El Pais, El Mundo in El Periodico so fotografijo naslovili z »Utopitev Evrope«, Italijanska La Repubblica pa »Ena fotografija za utišanje sveta«.

Deli s prijatelji