OBLETNICA NAPADOV 9/11

FOTO: Žalosten dan spomina za ZDA, pasja junakinja pa praznuje

Objavljeno 11. september 2015 21.06 | Posodobljeno 11. september 2015 21.06 | Piše: M. I.

14 let je minilo, odkar so islamski skrajneži napadli dvojčka WTC v New Yorku in Pentagon v Washingtonu. Pasja junakinja tega dne praznuje 16. rojstni dan.

Dan, ko se je spremenil svet.

NEW YORK – Danes Američani obeležujejo žalostno obletnico dogodka, ki je spremenil svet. Na današnji dan so islamski skrajneži militantne celice Al Kaida ugrabili štiri potniška letala družb United Airlines in American Airlines, se z dvema zaleteli v slavna dvojčka WTC v New Yorku, z enim v Pentagon, zadnje, za katero domnevajo, da je bilo namenjeno v Belo hišo, pa je strmoglavilo na polju v Pensilvaniji.

Ugotovljeno je bilo, da so se potniki na zadnjem letalu junaško uprli ugrabiteljem in jih napadli, potem ko so izvedeli za usodo drugih treh letal. V smrtnem boju med potniki in skrajneži za prevzem nadzora nad letalom je to strmoglavilo. Skupaj s teroristi je tisti dan ugasnilo 2997 življenj, več kot 6000 ljudi je bilo poškodovanih. Poleg žrtev v nebotičnikih WTC, ki so predstavljali večino, so umrli tudi potniki na ugrabljenih letalih ter gasilci, ki so se prišli borit z ognjenimi zublji, preden se je stavba sesula in jih pokopala pod milijoni ton betona in stekla. 

Zadnji preživeli pes reševalec praznuje 16. rojstni dan. 

Dan, ko je svet za vse postal manj varen in bolj neusmiljen, pa je bil tudi dan, ko se je rodilo neskončno junakov, med katerimi niso bili le ljudje.

Junaki tistega dne so bili tudi reševalni psi. Zadnja preživela med reševalnimi psi, ki so iskali ranjence v ruševinah nebotičnikov, je Bretagne, ki je ravnokar praznovala 16. rojstni dan. Bretagne in njena skrbnica Denise Corless sta bili ob dogodku deležni razvajanja v New Yorku kot mestna zahvala za vse, kar je v dneh po napadih naredila na Newyorčane. Denise je povedala, da Bretagne ni bila le reševalni pes, ampak je za človeške reševalce predstavljala nekakšno pomirjujočo podobo, ob kateri so pozabili na travme, s katerimi so se spopadali iz ure v uro. Bretagne so na praznovanje rojstnega dne pred prestižni hotel 1 Hotel Central Park pripeljali s podaljšano limuzino, kjer so jo pozdravili kot junakinjo. Dobila je svojo hotelsko sobo s pasjimi priboljški in celo sobno postrežbo. S starinskim taksijem so jo odpeljali na znameniti Times Square, kjer jo je na velikem zaslonu sredi trga pričakala lastna podoba. Nato so jo peljali na sprehod v Central Park in ji na koncu pripravili zabavo ter jo zasuli z darili.

 

 

Deli s prijatelji