BEGUNSKI VAL

FOTO: Zajezitev migracij: poglejte, kaj je naredila Madžarska

Objavljeno 30. avgust 2015 18.10 | Posodobljeno 30. avgust 2015 18.10 | Piše: STA, S. U.

Madžarska trdi, da s tem pred navalom migrantov ne brani samo sebe, temveč tudi EU.

BUDIMPEŠTA – Madžarska je končala postavitev zvitkov bodeče žice na svoji meji s Srbijo, s čimer želi zajeziti val migracij. »Dva dni pred rokom se je zaključil prvi del zaprtja meje,« so po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI sporočili z obrambnega ministrstva.

A bodeča živa, napeljana ob 175-kilometrski meji, ne preprečuje dovolj uspešno prehodov migrantov čez mejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na obrambnem ministrstvu so pojasnili, da bo sledila še postavitev štiri metre visoke ograje, ki jo madžarska vojska že izdeluje in bo obramba pred nezakonitim prečkanjem meje.

Mejo nadzoruje 1000 mejnih policistov

Trenutno mejo nadzoruje okoli 1000 mejnih policistov, še 2000 pa naj bi jih tja napotili s 1. septembrom, je odločila madžarska vlada.

Vlado premierja Viktorja Orbana je sicer EU ostro kritizirala zaradi napovedi postavitve ograje, a Madžarska trdi, da s tem pred navalom migrantov ne brani samo sebe, temveč tudi EU.

Madžarska je sicer letos prestregla že 140.000 migrantov, ki so prečkali mejo s Srbijo. Samo v zadnjem tednu je to mejo prečkalo okrog 10.000 migrantov.

Deli s prijatelji