PRVIČ PLAČLJIVO

FOTO: Za tradicionalno packarijo odšteli do 750 evrov

Objavljeno 30. avgust 2013 14.26 | Posodobljeno 30. avgust 2013 14.27 | Piše: A. K.

Udeležencev z vseh koncev sveta nista zmotila niti oblačno nebo in dež.

V španskem mestu Buñol so v sredo priredili tradicionalno bitko s paradižniki.

BUÑOL – V španskem mestu Buñol so v sredo priredili tradicionalno bitko s paradižniki, ki se je je udeležilo približno 20.000 ljudi. V okviru festivala Tomatina so se udeleženci obmetavali z okoli 130 tonami paradižnikov.

Udeležencev z vseh koncev sveta nista zmotila niti oblačno nebo in dež. Številni so si sicer na glave poveznili zaščitne kape, na oči pa očala, da bi se zaščitili pred paradižnikovim sokom. Nekateri so se poskušali v bitko še bolj vživeti tako, da so se v paradižnike kar oblekli. »To je eden najbolj znanih festivalov v zahodni Evropi in je varnejši od teka pred biki,« je svojo udeležbo pojasnil 22-letni Brad Fisher iz Sydneyja.

Podelili 5000 brezplačnih vstopnic

Letos je bila sicer udeležba na festivalu prvič plačljiva. Udeleženci so morali za vstopnico odšteti najmanj 10 evrov, če so se želeli povzpeti na enega od šestih tovornjakov, ki so rdeče sadeže pripeljali v mesto, pa so morali plačati vse do 750 evrov. Kakšnih 5000 brezplačnih vstopnic so sicer organizatorji prihranili za domačine.

Mesto je v dolgovih

Župan mesta Joaquin Masamo Palmer je uvedbo vstopnine pojasnil z besedami, da je tako mogoče bolje nadzirati število udeležencev, priznal pa je tudi, da vsakoletna bitka, ki je letos stala 140.000 evrov, pomeni veliko finančno breme za mesto, ki ima 4,1 milijona evrov dolga.

Deli s prijatelji