RAZSTAVA

FOTO: Vzpon kulture superg

Objavljeno 20. julij 2015 00.22 | Posodobljeno 20. julij 2015 00.24 | Piše: S. I.
Ključne besede: superge

V New Yorku so odprli razstavo, ki predstavlja zgodovino športne obutve od 19. stoletja.

V Brooklynskem muzeju je razstavljenih več kot 150 parov superg. Foto: Reuters

NEW YORK – Od obutve z gumijastim podplatom iz 30. let 19. stoletja prek šprinterk iz sredine 19. do luksuznih izdelkov modnih oblikovalskih hiš, kot sta Christian Louboutin in Prada. Vse to je mogoče videti na novi razstavi v newyorškem Brooklynskem muzeju, kjer je na ogled zgodovina športnih copat, superg, tenisk ali kakor koli jim že radi pravimo, od njihovih skromnih začetkov pred dvema stoletjema do najsodobnejših kosov obutve, ki dosegajo status ikone.

Vzpon kulture superg se imenuje razstava, ki bo v Brooklynskem muzeju potekala do 4. oktobra. Prikazuje, kako so se športni copati razvijali skozi zgodovino, ko je šport postajal vedno bolj priljubljen, ljudje pa so imeli čedalje več prostega časa. Na ogled je okoli 150 parov superg iz muzejev, arhivov proizvajalcev in zasebnih zbirk, med njimi so med drugim razstavljeni najslavnejši modeli blagovnih znamk Adidas, Converse, Nike, Puma in Reebok.

Zgodovina superg

»Gre za razstavo, ki obdeluje predmet, ki je dandanes nekaj povsem običajnega,« pravi kustosinja Lisa Small. »Vsakdo ima par superg, mi pa želimo pokazati, kako je potekal razvoj športne obutve od 19. stoletja do danes in kako je ta postala ikonični kos.«

Razstava pokaže, kako so se moderne superge razvijale od zgodnjih športnih copat iz platna z gumijastim podplatom ameriških družb Keds in Converse do visokotehnoloških copat, povezanih z zvezdniki hiphopa in športa, kot sta raper Kanye West in košarkarska legenda Michael Jordan. »Zanimivo je, kako so oblikovalci ženske visoke mode vstopili v svet športne obutve: imamo superge, ki jih izdelujejo Prada, Christian Louboutin in Jimmy Choo,« dodaja Smallova.

Razstavljenih je tudi vseh 23 modelov iz serije Air Jordan, ki jih je Nike razvil v sodelovanju z Michaelom Jordanom, ter tudi par Adidasovih superg, ki jih je ustanovitelj nemške družbe Adi Dassler podaril ameriškemu atletu Jesseju Owensu za olimpijske igre leta 1936. Obiskovalci pa lahko z drugimi s pomočjo interaktivnega programa delijo tudi svoje zgodbe o supergah. 

Deli s prijatelji