KONEC DRUGE SVETOVNE VOJNE

FOTO: Vojaška parada v Moskvi

Objavljeno 09. maj 2015 11.54 | Posodobljeno 09. maj 2015 13.21 | Piše: STA, K. K.

Tam je slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

MOSKVA – V Moskvi se je danes ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne v Evropi in zmage nad nacistično Nemčijo začela veličastna vojaška parada, s katero želi Rusija v luči napetih odnosov z Zahodom zaradi ukrajinske krize pokazati vojaško moč.

Zahodni voditelji parado večinoma bojkotirajo, medtem ko so med udeleženci drugi svetovni voditelji. Slovenijo zastopa zunanji minister Karl Erjavec.

Parado lahko spremljate spodaj.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu predseduje paradi na Rdečem trgu, ki je ena največjih slovesnosti ob dnevu zmage v zadnjih desetletjih.

Zahodne države niso poslale svojih voditeljev na parado. A ruski predsednik Vladimir Putin se lahko veseli družbe predsednikov Kitajske, Kube, Republike Južne Afrike in Srbije ter številnih drugih. V Moskvi je sicer tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki pa se parade ne udeležuje, temveč je prisoten na drugih slovesnostih ob okrogli obletnici.

Rusija s parado izkazuje vse svoje moderno orožje, tudi najnovejši model oklepnega tanka T-14, katerega glavna prednost je, da v njem ni voznika. Upravlja se ga na daljavo iz izolirane oklepne kapsule. Konstruktorji trdijo, da je tank neuničljiv in da lahko vzdrži vsak napad.

Skupno sicer v paradi sodelujejo vojaške enote iz več kot desetih držav.

Druga svetovna vojna se je v Evropi formalno končala 9. maja 1945.

Deli s prijatelji