NAJVEČJA

FOTO in VIDEO: Zagorela rafinerija, v zraku saje

Objavljeno 30. julij 2017 23.33 | Posodobljeno 30. julij 2017 23.32 | Piše: STA, Ma. M.

V največji evropski rafineriji je izbruhnil požar.

ROTTERDAM – V največji evropski rafineriji v Rotterdamu na Nizozemskem je v noči na nedeljo izbruhnil požar, zaradi katerega so je morali del ustaviti. Zagorelo je v električni centrali z visoko napetostjo v rafineriji Shell Pernis. Danes zjutraj so gasilci požar omejili, a je bilo še videti visoke plamene.

Zagotavljajo, da je vse pod nadzorom

Tiskovni predstavnik rafinerije je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so zaradi varnosti morali ustaviti več enot, v njihovi notranjosti pa zdaj sežigajo plin. Poudaril je, da gre za povsem nadzorovan proces in da ga poskušajo omejiti, da ne bi preveč vznemirili okoliških prebivalcev. Shell Pernis v Rotterdamu je z okoli 60 poslopji največja rafinerija v Evropi.

Po poročanju lokalnih medijev bi lahko bil vzrok požara kratki stik. V podjetju tega niso potrdili, dejali so le, da čakajo na več podatkov o okoliščinah nesreče.

V zraku saje

Po navedbah predstavnika lokalnih varnostnih oblasti v dimu niso zasledili strupenih snovi, so pa v zraku saje. Shell danes še ni mogel podati ocene o škodi niti o tem, kdaj bo rafinerija znova delovala v celoti. Za vnovični zagon nekaterih enot bodo potrebovali nekaj ur, za nekatere pa tudi kak dan, so povedali.

 

Takole je gorelo v rafineriji pred tremi leti. Poglejte posnetek. 

Deli s prijatelji