POLARNI MRAZ

FOTO in VIDEO: Ujeti v apokaliptični led in sneg

Objavljeno 07. januar 2014 12.22 | Posodobljeno 07. januar 2014 12.23 | Piše: S. U.

ZDA in Kanado je zajela zima, kakršne ne pomnijo. Temperature tudi do minus 50 stopinj Celzija.

NEW YORK – Kanado je zajel polarni mraz, ki je temperature ob upoštevanju vetra ponekod v osrednjem delu spustil na minus 50 stopinj Celzija, kar je podobno temperaturam na Marsu. Polarni vrtinec, ki z Arktike pritiska na jug, sicer sega vse do obale Mehiškega zaliva v ZDA in se bo umaknil šele konec tedna.

Na obali Kalifornije je bilo medtem sončno in toplo z več kot 20 stopinjami Celzija in tudi na vzhodni obali je bilo po nedeljski hudi poledici danes precej zmerno. V New Yorku je bilo okoli deset stopinj Celzija, kar pa se bo spremenilo že danes in temperature bodo padle za 20 stopinj na okoli minus deset.

Polarni vrtinec se namreč s srednjega zahoda pomika proti vzhodu, do otoplitve pa bo prišlo šele konec tedna.

Nizke temperature povzročajo ozebline

V Torontu so v nedeljo in ponedeljek odpovedali okoli deset odstotkov vseh poletov, prihaja pa do vrste avtomobilskih nesreč zaradi snega, vetra in poledice. Največje kanadsko mesto še vedno okreva po snežnem viharju, zaradi katerega je na božične praznike ostalo brez elektrike 300.000 odjemalcev, konec tedna pa je zaradi snežnega neurja brez elektrike ostalo 200.000 odjemalcev v provinci Nova Fundlandija.

V ZDA so v Chicagu, Minneapolisu in Indianapolisu namerili minus 26 stopinj Celzija, rekord pa v skladu s tradicijo spet pripada Fargu v Severni Dakoti, kjer so temperature upadle na minus 36 stopinj. Tako nizke temperature lahko povzročijo ozebline na odkriti koži že v nekaj minutah, zato veljajo opozorila pred zadrževanjem na prostem.

Črni led

Večja mesta srednjega zahoda ZDA so zaprla šole, temperature pa so tako nizke, da soljenje cest več ne pomaga. Brez elektrike je ostalo 58.000 odjemalcev v Indiani, Illinoisu in Misuriju, v Chicagu pa mestne oblasti brezdomcem in revnim delijo brezplačne vozovnice za mestni promet, da se lahko na toplem prevažajo naokoli. Odpirajo tudi posebna središča za ogrevanje tako kot poleti, ko zaradi visoke vlažnosti z vročino središča centre za hlajenje.

Hude težave so na jugu ZDA, kjer mraza niso vajeni. V Georgii se bodo temperature čez noč spustile pod šest stopinj Celzija, kar bo na cestah ustvarilo poledico, ki ji v ZDA pravijo črni led. Na Floridi, razen na skrajnem jugu, pa so ogroženi nasadi limon in pomaranč, saj se bodo temperature ponekod spustile do ničle.

Deli s prijatelji