ZGODOVINSKO

FOTO in VIDEO: Ste videli, kaj so razkrile fotografije Plutona?

Objavljeno 16. julij 2015 12.18 | Posodobljeno 16. julij 2015 12.17 | Piše: STA, T. L.

Ameriška vesoljska sonda New Horizons je posnela površje Plutona, na katerem je od –233 do –223 stopinj Celzija.

MIAMI – Na Plutonu obstajajo visoke gore iz ledu, je razvidno iz prvih fotografij, ki jih je na Zemljo poslala ameriška vesoljska sonda New Horizons, potem ko je v torek prvič letela mimo pritlikavega planeta. Fotografije razkrivajo tudi znake geološke dejavnosti na Plutonu in njegovi največji luni Haron.

Izbruhi ognjenikov ...

Po besedah znanstvenika Johna Spencerja prvi posnetki Plutonovega površja, objavljeni v sredo, kažejo teren, ki je posledica geološkega procesa, kot so izbruhi ognjenikov, pred najmanj 100 milijoni let. »Nismo našli niti enega kraterja zaradi trka meteorita, kar kaže, da gre za zelo mlado površje,« je dodal Spencer.

... gore v obliki srca

Na fotografijah je videti tudi gore na robu večjega območja v obliki srca, ki so višje od 3300 metrov in ki jih znanstveniki primerjajo s Skalnim gorovjem v ZDA.

Sonda se je Plutonu najbolj približala v torek, ko je s hitrostjo 49.300 kilometrov na uro letela 12.430 kilometrov nad njim. Pol tone težka kovinska sonda v velikosti manjšega klavirja, polna najrazličnejših instrumentov je zbirala podatke in snemala fotografije o pritlikavem planetu, o katerem za zdaj vemo zelo malo. New Horizons se je tudi na 29.000 kilometrov približala največji od petih Plutonovih lun, Haronu.

Fotografije in podatki bodo na Zemljo curljali še v prihodnjih mesecih, vsi pa naj bi bili zbrani šele po več kot letu dni.

Temperatura od –233 do –223 stopinj Celzija

Pluton, ki so ga znanstveniki odkrili leta 1930, je dolga leta veljal za najbolj oddaljeni planet v našem osončju, leta 2006 pa so ga prekvalificirali v pritlikavi planet. Ima pet lun, temperatura na njegovem površju pa znaša od –233 do –223 stopinj Celzija. Za en obhod okoli Sonca potrebuje 247,7 leta.

Šele zdaj, ko se mu je sonda dovolj približala, je znana njegova velikost, in sicer ima premer 2370 kilometrov. Sonda je že pred dnevi zaznala 'polarno kapo' iz ledu ter dušik, ki se iz Plutonove atmosfere razliva v vesolje.

Deli s prijatelji