KRIZA

FOTO in VIDEO: Starši v stiski otroke metali preko žičnate ograje

Objavljeno 23. avgust 2015 13.17 | Posodobljeno 23. avgust 2015 13.17 | Piše: T. L.

Makedonija je odprla meje in dopustila vstop beguncem, ki so bili zadnje dni ujeti na meji. Begunski val se zdaj vali proti Srbiji.

SKOPJE – Reka beguncev, ki so bili zadnje dni ujeti na grško-makedonski meji, se vali proti Srbiji. Makedonska policija je v soboto zvečer dopustila vstop v državo več kot 1500 beguncem, večinoma Sircem. Večina želi pot nadaljevati preko Srbije v EU.

V Srbiji pričakujejo do 5000 beguncev, ki so že začeli prihajati z navadnimi avtobusi in minibusi. Za prevoze skrbijo tudi zasebni avtoprevozniki. »Imeli smo na desetine avtobusov, več kot 50. Kar je pomembno, je to, da ljudje plačajo za svoj prevoz,« je dejal za srbske medije Jasmin Redžepi iz nevladne organizacije Legis. Dodal je, da je bila makedonska policija nepripravljena in da bi se bilo mogoče kaosu izogniti. 

V Srbiji pravijo, da lahko še naprej dnevno sprejemajo od 1500 do 2000 beguncev in poskrbijo zanje.

Vodo jim prodajajo po noro visokih cenah

Na meji med Grčijo in Makedonijo je bilo v soboto vroče. Begunci so po poročanju portala 24sata.hr večkrat prebili policijske vrste v želji po begu na svobodo. Novinarji so poročali, da vse skupaj spominja na vojno cono: slišali so se kriki, vsakih nekaj minut pa se je zaradi dehidracije ali izčrpanosti zgrudil kakšen od beguncev.

»Zakonci ostajajo drug brez drugega, vsak na svoji strani žice, starši nam dajejo otroke in jih mečejo preko žičnate ograde. Pripadniki UNHCR so starše prosili, naj ne delajo tega, begunci pa so jih prosili, naj za vsako ceno vzamemo njihove otroke in jih odpeljemo preko meje. Ljudje so obupani, izčrpani in lačni,« je sobotno dogajanje povzel portal.

Na človeški nesreči nekateri kujejo zaslužke: bedo beguncev izkorišča del lokalnih prebivalcev, ki beguncem prodaja vodo in druga osnovna živila po noro visokih cenah. 

V prihodnjih dneh je sicer pričakovati nov val beguncev iz Sirije, Iraka in Afganistana, ki so trenutno na poti z grških otokov na celino.

Grško-makedonska meja: tečejo za svoja življenja (vir: youtube).

Deli s prijatelji