EKSPLOZIJA

FOTO in VIDEO: Šok in obup: je še kaj upanja za ujete pod zemljo?

Objavljeno 14. maj 2014 11.04 | Posodobljeno 14. maj 2014 11.02 | Piše: T. L.

V zrušenju premogovnika v Turčiji je mrtvih že več kot 200.

SOMA – Drama globoko pod zemljo se nadaljuje: po požaru, ki je izbruhnil po eksploziji transformatorja, je umrl najmanj 201 rudar. Za večino je bila usodna zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Kot so sporočile oblasti, so rešili 80 ranjenih ljudi, medtem ko je bilo osem ljudi rešenih nepoškodovanih. V mestu Soma na zahodu Turčije se je namreč včeraj zvečer po našem času v premogovniku zrušil del rudnika. 

Rešeni rudarji so v šoku še zdaj, več kot 12 ur po nesreči. Družine tistih, ki so ujeti pod zemljo, upajo, da se napovedi ne bodo uresničile in da mrtvih ne bo iz ure v uro več.  

V trenutku eksplozije je bilo v rudniku 787 rudarjev. Še vedno jih je okoli 400 ujetih dva kilometra pod zemljo in štiri kilometre od vhoda v rudnik. Gasilci skušajo v rudniške jaške dovajati kisik, kar je za ujete rudarje trenutno najpomembnejše. Na kraj dogodka je po nesreči odhitelo okoli 100 reševalcev, prileteli so tudi helikopterji, reševanje pa otežuje gost dim. 

Zaradi tragedije je turški premier Erdogan odpovedal današnjo pot v Albanijo. Zadnji inšpekcijski nadzor v rudniku je bil sicer opravljen marca letos, nepravilnosti pa da niso našli. 

Deli s prijatelji