JAPONSKA

FOTO in VIDEO: Snežna katastrofa: zadel jo je snežni plug

Objavljeno 18. december 2014 15.46 | Posodobljeno 18. december 2014 15.51 | Piše: STA, T. L.

Obilno sneženje na Japonskem je zahtevalo najmanj pet žrtev, sneženje pa spremljajo močni sunki vetra s hitrostjo do 140 kilometrov na uro.

TOKIO – Dele Japonske je pokrila snežna odeja, ki je ponekod debela več kot dva metra. Obilno sneženje je zahtevalo najmanj pet smrtnih žrtev, vremenoslovci pa napovedujejo nove padavine. Na severnem otoku Hokaido sta umrli dve starejši ženski. Eno je zadel snežni plug, drugo pa je pod seboj pokopalo skladišče, ki se je porušilo pod težo snega. Dva moška sta umrla v prometnih nesrečah na zasneženih cestah v Hirošimi in na Hokaidu. Še enega starejšega moškega so našli mrtvega pred njegovo hišo – med čiščenjem snega naj bi padel s strehe garaže.

Kolaps: odpovedani leti in zamude vlakov

Iz države poročajo o številnih motnjah v prometu. Danes so odpovedali približno 100 notranjih letov, poleg tega je že v sredo odpadlo 450 predvidenih letov, vključno z nekaj mednarodnimi. Hitri vlaki med Tokiom in Osako vozijo z zamudami.

Gorsko mesto Cunan v bližini obale Vzhodnega morja je pokrito s 185 centimetrov debelo snežno odejo, v delih Hokaida pa je v 24 urah zapadlo do 70 centimetrov snega. Sneženje spremljajo močni sunki vetra s hitrostjo do 140 kilometrov na uro. Ob obali obstaja nevarnost izjemno visokih valov, zaradi česar oblasti prebivalce pozivajo, naj se ne zadržujejo na obali.

Padavine se bodo po napovedih vremenoslovcev še nadaljevale, v nekaterih predelih otoka Honšu lahko do petka zjutraj po lokalnem času pričakujejo do 80 centimetrov snega.

Deli s prijatelji