GLOBOKO V GOZDU

FOTO in VIDEO: Slovenec odkril starodavno majevsko mesto

Objavljeno 21. junij 2013 13.37 | Posodobljeno 21. junij 2013 13.37 | Piše: A. L.

Na čelu ekipe raziskovalcev je bil izredni profesor z Inštituta za antropološke in prostorske študije Ivan Šprajc.

Odkritje v gozdu.

Slovenski strokovnjak za majevsko kulturo Ivan Šprajc je dosegel uspeh, ki je njegovo ime ponesel na vse celine. V vzhodni Mehiki je namreč na polotoku Jukatan z ekipo strokovnjakov, ki jo je vodil, v deževnem gozdu odkril starodavno majevsko mesto.

Tam je živelo od 30 do 40 tisoč duš

Raziskovalci so se do 22 hektarov velikega mesta, ki so ga poimenovali Čaktun (Chactun, kar v prevodu pomeni rdeča oziroma visoka stena), skozi džunglo prebijali tri tedne, premagati pa so morali 16-kilometrsko razdaljo. Tam so odkrili 15 piramid (ena je visoka skoraj 23 metrov), ohranili so se številni (izklesani) zidovi, igrišča za igre z žogo in visoki izklesani kamni. Prav igrišča z žogo so dokaz, da je bil Čaktun pomembno mesto. Sicer pa naj bi v naselju po prvih informacijah živelo 30.000–40.000 ljudi. 

Šprajc je do mesta prišel s pomočjo posnetkov pokrajine iz zraka, ki so nastali pred 15 leti. 

Mesto je po dozdajšnjih dognanjih vrhunec doživelo med letoma 600 in 900, je po poročanju Daily Maila povedal Šprajc. Predvidevajo, da so mesto Maji zapustili zaradi demografskih in podnebnih sprememb, številnih vojn in in sovražnikov.

Gozdarji mesto poznali

Ugotovili so še, da so gozdarji zagotovo poznali starodavno mesto, a niso opozarjali nanj. Odkrili so namreč zareze v drevju. 

Deli s prijatelji