GROZLJIVO

FOTO in VIDEO: Potres z magnitudo 7,8: število žrtev se je povzpelo na 233

Objavljeno 17. april 2016 19.52 | Posodobljeno 17. april 2016 19.55 | Piše: STA, Mo. S., S. U.

Najmočnejši potres v Ekvadorju v zadnjih desetletjih.

QUITO – Potres z magnitudo 7,8, ki je v soboto prizadel Ekvador, je zahteval najmanj 233 smrtnih žrtev, je danes sporočil ekvadorski predsednik Rafael Correa. Silovit potres je severozahod države stresel ob 18.58 po krajevnem času, njegov epicenter pa je bil 170 kilometrov severozahodno od prestolnice Quito na globini 20 kilometrov.

»Uradni podatek o številu mrtvih se je povzpel na 233,« je prek twitterja sporočil Correa, ki je prekinil obisk v Vatikanu in se takoj vrnil v domovino. Pred tem je potres po uradnih podatkih zahteval 77 žrtev, skoraj 600 je bilo poškodovanih.

Najmočnejši potres v Ekvadorju po letu 1979 je povzročil veliko gmotno škodo. V največjem ekvadorskem mestu, dvomilijonskem Guayaquilu, ki je okoli 300 kilometrov od žarišča, se je porušil most in pod seboj pokopal avtomobil. Poročajo tudi o zrušenju trinadstropne zgradbe.

Zgradbe so se zamajale tudi v prestolnici Quito, kjer so bili nekaj časa brez elektrike. Ljudje so v paniki zbežali na ulice.

Iz mesta Portoviejo poročajo o 16 smrtnih žrtvah, iz obalnega mesta Manta o desetih in iz pokrajine Guayas o dveh. V obmorskem mestu Esmeraldas, ki je blizu epicentra potresa, se je porušilo okoli 70 zgradb, poročajo ekvadorski mediji.

Izredne razmere so razglasili v šestih najhuje prizadetih pokrajinah. Policija, vojska in civilna zaščita so v najvišji stopnji pripravljenosti za zaščito življenj državljanov, je zagotovil ekvadorski podpredsednik Jorge Glas in dodal, da je vlada na prizadeta območja napotila 10.000 vojakov in 3500 policistov.

Tihomorski center za opozarjanje na Havajih je za pacifiško obalo Ekvadorja in Kolumbije izdal opozorilo zaradi popotresnih valov, a ga je kmalu preklical.

Po glavnem potresu je Ekvador streslo še najmanj 55 popotresnih sunkov.

Po podatkih ameriškega geološkega inštituta USGS je bil epicenter potresa okoli 170 kilometrov od Quita in 27 kilometrov od mesta Muisne.

Ekvador leži na t. i. tihomorskem ognjenem obroču blizu stičišča tektonskih plošč, na območju pa so od leta 1900 zabeležili že sedem potresov z magnitudo 7,0 ali več. V potresu marca 1987 je umrlo okoli 1000 ljudi.

Tresenje tal so čutili tudi v sosednjih Peruju in Kolumbiji, vendar od tam ne poročajo o žrtvah. Perujske oblasti so prebivalce obalnih predelov pozvale, naj ne hodijo na obalo.

Deli s prijatelji