NA ROBU VOJNE

FOTO in VIDEO: Pokopavajo in štejejo mrtve, miru še ni

Objavljeno 07. maj 2014 00.12 | Posodobljeno 07. maj 2014 00.12 | Piše: T. L., STA

Krvavi spopadi v mestu Slavjansk: mrtvih 30 proruskih upornikov in štirje ukrajinski vojaki. Padel je še tretji ukrajinski helikopter.

Pogreb v petek ubitega proukrajinskega aktivista Andria Birjukova.

KIJEV, DUNAJ – V ponedeljkovih spopadih v mestu Slavjansk na vzhodu Ukrajine je bilo ubitih več kot 30 proruskih upornikov, več deset je bilo ranjenih. Spopad je zahteval tudi življenja štirih ukrajinskih vojakov, medtem ko jih je bilo 20 ranjenih, je po objavi na facebooku izjavil ukrajinski notranji minister Arsen Avakov. Minister še trdi, da se okoli 800 dobro oboroženih in pripravljenih proruskih vojakov skriva med civilnim prebivalstvom v mestu. Današnje jutro v Slavjansku je sicer precej mirno.

Medtem so danes odpovedali vse lete na letališču v Donecku. Razlogov niso pojasnjevali, ampak le zapisali, da so leti odpovedani na podlagi vladne uredbe.

Ukrajinci ostali brez tretjega helikopterja

Blizu Slavjanska je v ponedeljek zaradi obstreljevanja proruskih milic strmoglavil vojaški helikopter, a je posadka po navedbah obrambnega ministrstva preživela. Gre za že tretji helikopter, ki ga je ukrajinska vojska izgubila pri Slavjansku, odkar je pretekli teden začela obsežno ofenzivo proti proruskim upornikom.

Spopadi so med drugim izbruhnili v bližini televizijskega stolpa v južnem predmestju Slavjanska, ki ga je uspelo zavzeti ukrajinskim silam. Proruske milice so se zato začele umikati nazaj proti središču mesta, obenem pa so se proti središču pomikali tudi spopadi.

Za nedeljo napovedujejo referendum

Sicer pa bi prebivalci Slavjanska verjamejo, da je protiruska operacija ukrajinske vojske uperjena proti njim. Kot poroča britanski The Telegraph, namreč poudarjajo, da so vojake, ki so vključeni v spopade, na območje pripeljali iz drugih regij in da govorijo ukrajinsko ter ne rusko. »Še Hitler ni bil tako neumen, da bi se boril proti svojim ljudem. To ni vlada, to je hunta,« se je jezila ena od žensk, ki je želela ostati neimenovana. Uporniki so postavili svojo mrežo kontrolnih točk in jih označili z zastavami Doneške ljudske republike, vendar pa so nato številne barikade tudi zapustili ter se pomešali med prebivalce v središču Slavjanska. 

Za nedeljo so proruski uporniki napovedali tudi referendum, ki naj bi odločil o prihodnosti Donetske regije, in eden od ciljev ofenzive ukrajinske vojske je tudi, da bi ta načrt preprečili. 

Po priključitvi Krima pa je Rusija zdaj sporočila, da v Črno morje pošilja dodatne podmornice in vojaške ladje.

Ministri naj bi podprli majske predsedniške volitve

Na letnem zasedanju Odbora ministrov Sveta Evrope pa bo o stanju v Ukrajini razpravljalo tudi 30 zunanjih ministrov držav članic. Ruskim minister Sergej Lavrov in ukrajinski Andrij Dešicja sta se na kratko že srečala včeraj pozno zvečer, vendar sta se le pozdravila, večje teže njune besede niso imele. Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je že napovedal, da čudežev ne gre pričakovati, je pa verjetno, da bodo navzoči podprli svobodne predsedniške volitve v Ukrajini, ki naj bi se zgodile 25. maja in naj bi po pričakovanjih v državo vnesle vsaj nekaj stabilnosti. 

Francoski predsednik Francoise Holland je po poročanju BBC že opozoril, da državi grozi kaos in nevarnost državljanske vojne v primeru, če volitev ne bo.

Le še nekaj korakov od vojne

Medtem je nemško zunanje ministrstvo izdalo poostreno varnostno opozorilo, v katerem svojim državljanom po novem odsvetuje tudi potovanja na vzhod Ukrajine in jim svetuje, naj to območje zapustijo. Opozorilo slovenskega zunanjega ministrstva glede Ukrajine za zdaj ostaja, kot je razvidno s spletne strani MZZ, le za območje polotoka Krim.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je za več evropskih časnikov ocenil, da je Ukrajina le še »nekaj korakov« oddaljena od vojne. Da postaja situacija v Ukrajini vse nevarnejša, po mnenju ministra med drugim dokazuje nedavno prelivanje krvi v črnomorskem pristaniškem mestu Odesa. »Krvave fotografije iz Odese so nam pokazala, da smo le nekaj korak oddaljeni od vojaškega spopada«, je dejal za El Pais, Le Monde, La Repubblico in Gazeto Wyborcza. Dodal je, da se je konflikt stopnjeval z intenzivnostjo, ki se je še nedavno zdela nemogoča. 

Deli s prijatelji