NA MEJI

FOTO in VIDEO: Pahor le streljaj od nasilnega izbruha, solzivca in granat

Objavljeno 13. april 2016 16.52 | Posodobljeno 13. april 2016 16.52 | Piše: STA, Mo. S.

Incident se je zgodil le nekaj sto metrov od mesta, kjer sta Pahor in njegova hrvaška kolegica govorila z makedonskim predsednikom.

Makedonijo je obiskal skupaj s hrvaško kolegico.

GEVGELIJA – Z grško-makedonske meje danes poročajo o novem incidentu, v katerem je makedonska policija proti migrantom, ki so skušali prebiti mejo, uporabila solzivec in šokgranate. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, se je okoli 100 jeznih migrantov približalo žični ograji na meji in jo skušalo podreti, a so se mednje in ograjo postavili grški policisti.

Incident se je zgodil le nekaj sto metrov od mesta, kjer so se mudili makedonski predsedniki Gjorge Ivanov ter predsednika Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Kolinda Grabar-Kitarović, ki sta na obisku v Makedoniji.

V nedeljo je bilo v podobnem, a hujšem incidentu ranjenih kakšnih 250 beguncev in migrantov, ki so skušali na silo prečkati mejo in nato nadaljevati pot proti severozahodu. Makedonija je takrat grški policiji očitala, da ni posredovala in poskrbela za varnost na svoji strani meje, medtem ko so Atene Skopje kritizirale zaradi »pretirane uporabe sile« nad migranti.

Zaskrbljena sta

Predsednika Slovenije in Hrvaške se na dvodnevnem delovnem obisku v Makedoniji mudita v imenu voditeljev procesa Brdo-Brioni. Prvi dan njunega obiska je zaznamovala predvsem globoka politična kriza v Makedoniji, saj sta se sestala z makedonskim kolegom Gjorgejem Ivanovom in voditelji glavnih političnih strank. Kot so sporočili iz Pahorjevega urada, sta s hrvaško kolegico izrazila zaskrbljenost nad trenutnimi razmerami v Makedoniji, ki jih je prav v torek dopolnila še odločitev Ivanova, da pomilosti politične voditelje, obtožene zaradi vpletenosti v lansko afero s prisluhi, saj to ustvarja nezaupanje v demokratične institucije.

Drugače od prvega je današnji drugi dan obiska bolj v znamenju begunske in migrantske krize, ki od lani pretresa Evropo in v kateri igra Makedonija zaradi svojega začetnega položaja na t. i. balkanski migracijski poti ključno vlogo.

Makedonija je pred dobim mesecem v skladu z dogovorom držav na tej poti mejo z Grčijo zaprla, s tem pa ustavila nekontroliran tok migrantov. A več tisoč beguncev in migrantov še vedno ostaja ujetih na drugi strani meje pri Gevgeliji, v grškem Idomeniju, in vztraja pri možnosti nadaljevanja poti.

Deli s prijatelji