TRAGEDIJA

FOTO in VIDEO: Obupani oče utopljenega triletnika: Naj svet ve

Objavljeno 04. september 2015 14.53 | Posodobljeno 04. september 2015 16.01 | Piše: E. C., T. L.

Abdullah Kurdi je izgubil dva sinova in ženo. V rodnem kraju Kobani jih je pokopal.

Triletnik ni imel sreče. Oni so je imeli več.

DAMASK – Poročali smo o grozljivih fotografijah mrtvih otrok,image ki jih je naplavilo na turško obalo. Izpoved očeta Abdullaha Kurdija, ki je izgubil dva sinova in njihovo mater, je še dodatno pretresla javnost. V mrtvašnici je objokan in zlomljen identificiral trupla. Odpeljal jih je v rodni kraj Kobani, kjer so jih danes že pokopali. Na pogrebu se je zbrala množica ljudi, poroča agencija AFP.

Po tragičnem dogodku je kanadska vlada Kurdiju ponudila državljanstvo, vendar ga je odklonil. Ne zanimata ga ne EU ne Kanada, zdaj želi ostati blizu svojih najdražjih. Ki pa so žal mrtvi ...

»Upam, da bo pozornost svetovne javnosti, ki jo vzbuja tragedija moje družine, pripomogla k temu, da se kaj podobnega ne bo nikoli več zgodilo,« je dejal Abdullah Kurdi, oče triletnega sirskega dečka Aylana, čigar fotografija je pretresla svetovno javnost.

Aylan, Galip in mati Rehan so bili med 12 ljudmi, ki so umrli, ko sta se prevrnili jadrnici med potovanjem na grški otok Kos. Mati Rehan sploh ni želela na jadrnico, ker ni znala plavati in se je bala morja.

»Držal sem roko svoje žene, otroka sem izgubil. Vsi so kričali, bila je tema. Nisem mogel ločiti glasov žene in otrok,« je tragično zgodbo izpovedal Abdullah. »Skušal sem jih ujeti, a ni bilo upanja. Eden za drugim so umrli. Skušal sem obvladati čoln, a ga je nov val prevrnil,« je pojasnil dogajanje na čolnu.

Federica Mogherini: Politiki ne morejo delovati na podlagi čustev

Grozljive slike naplavljenih otroških trupel so šokirale svetovno javnost. Visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini je poudarila, da kljub močnim čustvenim reakcijam politiki ne morejo delovati na podlagi čustev. »Vsi smo v šoku, ko vidimo takšne fotografije. To, kar pričakujem, je, da prevzamemo odgovornost za posledice.«

Deli s prijatelji