IZ VESOLJA

FOTO in VIDEO: »Niso padali meteoriti, gre za orožje Američanov«

Objavljeno 16. februar 2013 19.05 | Posodobljeno 16. februar 2013 19.25 | Piše: Mo. S.

V naše ozračje je udaril z močjo okoli 500 kiloton, kar je 30-krat več od eksplozije atomske bombe, ki je leta 1945 uničila Hirošimo.

MOSKVA – Po svetu še vedno odmeva petkov meteorski dež, ki je dodobra prestrašil prebivalce Čeljabinska v osrednji Rusiji. Zadnji podatki kažejo, da je zdravniško pomoč zaradi posledic padajočih delcev poiskalo kar 1200 ljudi, poškodovanih pa je tudi okoli 100.000 domov. Groba ocena skupne škode znaša okoli 25 milijonov evrov.

Pomembno je poudariti, da je večina poškodb nastala zaradi udarnega vala ob eksploziji meteorita, ki ga je razneslo v spodnjih slojih Zemljinega ozračja. Pri tem se je sprostilo veliko energije, udarni val, ki je spremljal eksplozijo, pa je razbijal stekla, okna, vrata ter celo strehe.

Ni bilo konca sveta

Trideset atomskih bomb

Meteorit je imel premer 17 metrov in je tehtal okoli 10.000 ton. V atmosfero je vstopil s hitrostjo 18 kilometrov na sekundo in nad gorovjem Ural razpadel. V naše ozračje je udaril z močjo okoli 500 kiloton, kar je 30-krat več od eksplozije atomske bombe, ki je leta 1945 uničila Hirošimo.

Šokirani prebivalci so najprej videli močno svetlobo, čez nekaj časa pa zaslišali še glasen, gromeč zvok, ki ga je spremljal udarni val. Nekateri so mislili, da gre resnično za konec sveta, gotovo pa so si oddahnili, ko so izvedeli, da ta pojav ni prav nič nenavaden. Kljub temu so ga označili za eno največjih vesoljskih dram, ki jih je Rusija doživela.

Iščejo delce

Zdaj so na vrsti strokovnjaki, ki na večjem območju iščejo delce meteorita, ki so »preživeli« padec skozi ozračje. Med drugim so aktivirali tudi potapljače, ki kamne iz vesolja iščejo na dnu sicer zaledenelega jezera, kar je razvidno tudi z enega od zgornjih posnetkov. Za zdaj še niso imeli sreče, saj so na dnu jezera našli le blato in mulj. Na delu je tudi več kot 20.000 reševalcev in preostalih, ki odpravljajo posledice in pomagajo ljudem.

Orožje Američanov ali višja sila?

Ruski politik Vladimir Žirinovski je novinarjem v Moskvi dejal celo, da na delu morda ni bilo vesolje, ampak kar – ZDA. »Niso padali meteoriti. Gre za novo orožje, ki ga Američani testirajo,« je dejal. Tudi na družabnih omrežjih se vse bolj namiguje, da je šlo za vojaške zadeve, v nasprotju z njimi pa je neki duhovnik povedal, da je v igri dejanje boga.

Meteorita tudi na Kubi in v San Franciscu

Meteorit pa naj bi opazili tudi na Kubi in v San Franciscu, poročajo tuji mediji. Priče so povedale, da so videle nekakšno ognjeno kroglo, ki je padla z neba, nato pa slišale glasen zvok. Ali je res šlo za meteorita, še ugotavljajo, prav tako pa še ni jasno, ali sta dogodka povezana s tistim v Rusiji.

Deli s prijatelji