PEGIDA

FOTO in VIDEO: Nasilni shodi proti emigrantom po Evropi: na udaru Merklova

Objavljeno 06. februar 2016 21.15 | Posodobljeno 06. februar 2016 21.20 | Piše: STA, S. U.

Na shodu protiislamskega gibanja Pegida v Dresdnu se je danes zbralo okoli 8000 ljudi, kar je precej manj od napovedi.

DRESDEN – Na shodu protiislamskega gibanja Pegida v Dresdnu se je danes zbralo okoli 8000 ljudi, kar je precej manj od napovedi. Protestnih dogodkov nasprotnikov Pegide pa se je udeležilo okoli 2500 ljudi. Za varnost je skrbelo okoli 1000 policistov, o incidentih pa ne poročajo. Somišljeniki Pegide so se zbrali tudi v nekaterih drugih evropskih mestih.

Številni protestniki so nosili napise, kritične do nemške kanclerke Angele Merkel, ki je med Nemci vse manj priljubljena zaradi prevelike naklonjenosti beguncem.

Somišljeniki Pegide so pripravili shode tudi v nekaterih drugih evropskih mestih, med drugim v Pragi, Dublinu, Amsterdamu, Birminghamu in francoskem pristanišču Calais, kjer se zbirajo migranti, ki si želijo čez Rokavski preliv v Veliko Britanijo.

V Pragi se je na shodu, ki sta ga organizirali dve skrajni desničarski skupini, zbralo okoli 5000 ljudi. Izbruhnili so nemiri, ko so se skrajni desničarji spopadli z levičarskimi nasprotniki. Policija je aretirala štiri osebe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V središču Calaisa se je zbralo okoli 150 ljudi, ki so bili opremljeni z različnimi transparenti, med drugimi z napisi »To je naš dom«, in s francoskimi zastavami ter prepevali francosko himno. Shod ni bil dovoljen, po prerivanju s policisti pa so okoli 20 protestnikov aretirali, poroča AFP.

Nemška Pegida in podobno misleče skupine so nedavno podpisale deklaracijo o ustanovitvi koalicije Trdnjava Evrope, ki se bo postavila po robu islamizaciji Evrope.

Gibanje Pegida, s polnim imenom Domoljubni Evropejci proti islamizaciji Zahoda, se je oktobra 2014 začelo v vzhodnonemškem Dresdnu kot protestno gibanje zaradi vse večjega priseljevanja zlasti mladih muslimanov v Evropo in Nemčijo.

Deli s prijatelji