POPLAVE

FOTO in VIDEO: »Mama z majhnim otrokom na strehi čaka pomoč«

Objavljeno 15. maj 2014 20.12 | Posodobljeno 15. maj 2014 22.05 | Piše: Mo. S.

Huda ura v obliki močnega deževja, poplav in vetra je zajela več držav nekdanje Jugoslavije, v Srbiji je narasla voda vzela že več življenj.

Prizor iz BiH.

ZAGREB, BEOGRAD, SARAJEVO – Medtem ko slovenski vremenoslovci svarijo pred močnim vetrom image, hude ure preživljajo tudi v preostalih državah nekdanje Jugoslavije, kjer prebivalce ogrožajo zlasti poplave, na Hrvaškem pa tudi orkanski veter.

Pet smrtnih žrtev v Srbiji

V Srbiji so poplave zahtevale že več življenj, evakuirali so na stotine ljudi, številne šole so zaprli, poplavljenih je več sto objektov, ponekod so ostali brez električne energije, nekatere ceste so neprevozne. Srbski premier Aleksandar Vučić je vremensko ujmo označil za najhujšo katastrofo v Srbiji zaradi naraslih voda do zdaj. V sredo zvečer je v kraju Grocka blizu Beograda v Dravi utonil en človek, ki menda ni upošteval navodil o evakuaciji, umrl naj bi tudi gasilec na Jasenici pri Valjevu. Tretja žrtev poplav je bil 61-letni prebivalec kraja Kovilja, ki se je utopil v Donavi. Bil je v čolnu, ki se je začel potapljati, zato je skočil iz njega, a mu do obale ni uspelo priplavati. V kraju Lajkovac sta umrla dva starejša človeka.

Srbske oblasti prebivalce pozivajo, naj spoštujejo navodila pristojnih služb, saj so ogrožena življenja, poročajo srbski mediji. Izredno stanje velja za vso državo, srbska vlada pa naj bi za pomoč že zaprosila Evropsko komisijo, Rusijo in tudi Slovenijo. Za zdaj je najhuje jugozahodno od Beograda, sicer pa prebivalce pestijo še hud veter in nizke temperature – ponekod celo sneži.


Slovenija bo v Srbijo poslala pomoč 

Srbska vlada je ob uvedbi izrednih razmer zaradi katastrofalnih poplav zaprosila slovensko obrambno ministrstvo za pomoč pri prečrpavanju vode ter odpravljanju posledic poplav. Minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Roman Jakič je pomoč odobril in uprava za zaščito in reševanje je že aktivirala enoto za prečrpavanje vode.

Enota za prečrpavanje vode z visokozmogljivimi muljnimi črpalkami se bo v petek dopoldne zbrala v državnem logističnem centru Roje, od koder bo krenila proti Srbiji.

Na predlog ministra Jakiča bo v petek dopoldne potekala tudi korespondenčna seja vlade, ki bo odločila o omenjeni pomoči, so danes sporočili z ministrstva za obrambo. STA
 
Silovito deževje se bo po napovedih vremenoslovcev nadaljevalo.

Na strehi čaka mama z majhnim otrokom

Kritično je tudi v BiH, in sicer na širšem območju Sarajeva in Tuzle pa tudi v Zenici in Doboju. V slednjem je reka Bosna prestopila bregove in zalila mesto, prekinjene so vse regionalne in magistralne ceste v in iz mesta. Gladine reke Miljacke v Sarajevu je najvišja v zadnjih 15 letih, gladina Drine je danes dosegla 530 centimetrov, rekordni vodostaj pa bo verjetno dosegla tudi Bosna.

Na območju mesta Maglaj je voda ponekod že dosegla druga nadstropja zgradb, številne hiše so poplavljene, nekaj ljudi je na strehah svojih hiš, kjer čakajo pomoč. Po poročanju hrvaškega portala 24sata so danes rešili štiri družine s tremi otroki, a pristojnim službam pri tem nagaja močan veter. Kot poroča bosanski portal Klix.ba, se v središču Maglaja na eni od streh še vedno nahaja mama z majhnim otrokom, ki je poleg sebe položila odejo z znakom za pomoč. Na pomoč naj bi priskočili celo iz Turčije, ki bo v BiH poslala nekaj helikopterjev.

Tudi v BiH so zelo nizke temperature, ponekod sneži, prav tako napovedujejo, da se bo deževno vreme nadaljevalo.

Hrvaški vremenoslovci so razglasili rdeči alarm za celotno severno in vzhodno celinsko območje Hrvaške od meje s Slovenijo do meje s Srbijo. 

Na Hrvaškem viharni veter

Hrvaško medtem, podobno kot Slovenijo, ogroža viharni veter. V Osijeku je v 24 urah padlo 47 litrov dežja na kvadratni meter, deževje se nadaljuje tudi danes, ko je nevšečnostim pridružuje še močan veter. Čeprav večjih težav po poročanju spletnega portala Jutarnji za zdaj ni, so prebivalce posvarili, naj bodo previdni, saj po mestih premetava in nosi različne predmete. Veter dosega hitrosti do 75 kilometrov na uro, najhuje je v severni Dalmaciji in v severnem Jadranu.

Močno neurje je zajelo tudi celinske dele Hrvaške. Predsednik Vukovarsko-sremske županije Božo Galić je na območju razglasil naravno nesrečo zaradi velike količine dežja in vode na kmetijskih zemljiščih. Postavljajo protipoplavne nasipe, ker se zvišuje gladina reke Save. Na vzhodu države so njive pod vodo, gasilci pa imajo veliko dela zaradi rušenja dreves, veter je odnašal tudi televizijske antene in slabo narejene strehe.

Deli s prijatelji