SPOPADI

FOTO in VIDEO: Krvava Ukrajina: hladnokrvno ustrelili novinarja

Objavljeno 19. februar 2014 13.13 | Posodobljeno 19. februar 2014 13.16 | Piše: STA, Ma. F.

V krvavih spopadih v torek in ponoči je bilo po podatkih ministrstva za zdravje ubitih najmanj 25 ljudi, Trg neodvisnosti pa spominja na bojišče.

KIJEV – Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je davi v nagovoru narodu po silovitih spopadih med protestniki in policijo izjavil, da so protivladni protestniki prestopili mejo, ker so poskušali oblast prevzeti z orožjem.

»Voditelji opozicije niso upoštevali načela demokracije, po katerem se oblast pridobi z volitvami in ne na ulici, prestopili so mejo, ker so pozvali ljudi, naj primejo za orožje,« je dejal Janukovič. »To je očitna kršitev zakona in tisti, ki so odgovorni, se bodo soočili s pravico,« je zagrozil ukrajinski predsednik.

Ubitih najmanj 25 ljudi

Janukovič je narod nagovoril, medtem ko se na osrednjem kijevskem trgu nadaljujejo spopadi med protestniki in policijo. V krvavih spopadih v torek in ponoči je bilo po podatkih ministrstva za zdravje ubitih najmanj 25 ljudi, Trg neodvisnosti pa je v ognju in spominja na bojišče. V bolnišnicah so sprejeli 241 poškodovancev, med njimi 79 policistov in pet novinarjev.

Oboroženi neznanci so ponoči ubili novinarja časnika Vesti, ki se je s Trga neodvisnosti vračal domov. Vjačeslav Veremji je bil v taksiju, ko so ga približno 800 metrov od trga napadli zamaskirani neznanci, oboroženi s palicami in orožjem. Skupaj s kolegom in voznikom so ga potegnili iz vozila in jih pretepli, Veremjija pa so ustrelili v prsi.

image

V zadnjih dneh je kazalo, da se kriza v Ukrajini umirja, saj sta obe strani nekoliko popustili. Janukovič je namreč odobril amnestijo za zaprte protestnike, ti pa so v zameno izpraznili javne zgradbe, ki so jih zasedli. Nato je nasilje znova izbruhnilo z vso silovitostjo. Začelo se je pred parlamentom, kjer so protestniki od poslancev zahtevali, naj predsedniku zmanjša pooblastila.

Janukovič je opozicijo obtožil, da je pozvala skrajneže k oboroženemu boju, še preden bi lahko poslanci potrdili zakone, ki bi »spremenili Ukrajino«.

»Blokirali so parlament in zahtevali vso oblast za opozicijo, in to takoj. Brez mandata ljudi ti tako imenovani politiki poskušajo prevzeti oblast s kršenjem ustave in z nasiljem in umori,« je poočital Janukovič. Opozicijo je pozval, naj se bodisi ogradi od skrajnežev ali prizna, da jih podpira.

EU o spopadih v Ukrajini

Veleposlaniki državi članic EU bodo danes razpravljali o sankcijah proti Ukrajini po nasilnih spopadih med policijo in protestniki v Kijevu.

»Vse možnosti bodo na mizi, tudi omejevalni ukrepi proti odgovornim za represijo in kršitve človekovih pravic,« je v Bruslju napovedala zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je izrazil pričakovanje, da se bodo države članice EU dogovorile za »ciljno usmerjene ukrepe proti odgovornim za nasilje in uporabo prekomerne sile«.


 

Deli s prijatelji