KOSOVO

FOTO in VIDEO: Kfor razkuril Srbe, trije ranjeni

Objavljeno 01. junij 2012 16.52 | Posodobljeno 01. junij 2012 16.52 | Piše: D. P.

»Ne poznam motivov. Zdi pa se, da Priština in Kfor izkoriščata institucionalno praznino v Srbiji.«

KOSOVSKA MITROVICA – Na severu Kosova se je zjutraj zgodil konflikt med kosovskimi Srbi in nemškimi pripadniki Kforja (sodelovali so tudi madžarski vojaki). Obračun izzval Kfor, ko je hotel odstraniti srbske barikade pri kraju Rudare severno od Kosovske Mitrovice. Želeli so zagotoviti svobodo gibanja ne samo za Kfor, ampak tudi za mednarodne organizacije in vse državljane Kosova. Poudarili so še, da bodo tudi v prihodnje nadaljevali tovrstne akcije, ki so v skladu z njihovim mandatom.

Bedijo nad razmerami

Kot je dejala Maja Kocijančič, govornica visoke predstavnice EU za zunanjo politiko Catherine Ashton, v Bruslju pozorno spremljajo dogajanje. Srbski minister za Kosovo in Metohijo Goran Bogdanović pa je pozval Srbe, naj ostanejo mirni in naj se ne odzivajo na izzivanje.

Dan bo še dolg

Državni sekretar na srbskem ministrstvu za Kosovo Oliver Ivanović je ocenil, da je s tem Kfor naredil zelo tvegan korak. »Ne poznam motivov. Zdi pa se, da Priština in Kfor izkoriščata institucionalno praznino v Srbiji za spremembe stanja na terenu. Kfor je takoj začel uporabljati gumijaste naboje in solzivec, zato se bojim, da bo to dolg dan.«

Deli s prijatelji