POKOJNINE

FOTO in VIDEO: Kaos: upokojenci obračunavajo pred bankami

Objavljeno 01. julij 2015 19.22 | Posodobljeno 01. julij 2015 19.22 | Piše: T. L.

Že ponoči so se upokojenci začeli zbirati pred bankami, toda finančno ministrstvo je sredi noči odločilo, da bodo izplačila pokojnin potekala po abecednem vrstnem redu. Med čakajočimi je zavrela kri ...

Transparent na stavbi finančnega ministrstva.

ATENE – To, da je grški premier Aleksis Cipras pristal na skoraj vse predloge posojilodajalcev,image še zdaleč ne pomeni, da so se razmere v Grčiji izboljšale. Strah in kaos še vedno vladata na ulicah, gneče pred bankami niso nič krajše. Ljudje želijo priti do svojega denarja in prihaja do posameznih spopadov med bančniki in upokojenci. V vročini, gneči in razburjenju ljudje padajo v nezavest. 

Huda kri in obračuni pred bankami

Grške banke (okoli 1000 poslovalnic) so sicer odprte le za upokojence. Vrste so se začele že kmalu po polnoči, do zgodnjih jutranjih ur pa so nastale dolge vrste. Nekateri od čakajočih so s sabo prinesli stole, vzglavnike in steklenice vode ... 

Ko so se banke odprle ob 8. uri, je na vhodnih vratih izbruhnil pravi kaos. Ministrstvo za finance je namreč sredi noči odločilo, da bodo pokojnine v sredo izplačevali po abecednem redu, in sicer po priimkih od črke A do I, v četrtek od K do N, v petek pa pridejo na vrsto še vsi drugi. Odločitev je sprožila veliko nezadovoljstva med čakajočimi, ki o spremembi niso bili pravočasno obveščeni. Nekateri so zato tudi napadli uslužbence bank. Okoli 10. ure sta dve banki opustile navodila ministrstva in sta sami določili način izplačevanja pokojnin. 

Po dostopnih informacijah je bilo prijavljenih kar nekaj primerov fizičnega obračunavanja tudi med upokojenci, 78-letni Grk pa je med čakanjem v vrsti izgubil zavest in so ga odpeljali v bolnišnico. Podobno se je dogajalo še v manjših grških krajih. 

Težave so bile tudi pri izplačilu pokojnin na bankomatih, kjer je limit namesto na 120 evrov postavljen na 60 evrov. Toda ko je zmanjkalo bankovcev za 20 evrov, so lahko upokojenci dvigovali le po 50 evrov ... 

Transparent na stavbi finančnega ministrstva

Na stavbi finančnega ministrstva, ki ga vodi Janis Varufakis, se je znašel transparent, na katerem z velikimi črkami piše: Ne izsiljevanju in siromaštvu. S transparentom naj bi želeli državljanom sporočiti, naj na nedeljskem referendumu, če sploh bo, obkrožijo 'Ne'.

Minister Varufakis je na twitterju zapisal, da njegovo ministrstvo nima nič s transparentom in da gre za iniciativo sindikata trgovine, ki ministrstva ni vprašalo za dovoljenje.  

 

Deli s prijatelji