POGREB

FOTO in VIDEO: Jovanki so zaigrali partizansko pesem Bella ciao

Objavljeno 26. oktober 2013 16.00 | Posodobljeno 26. oktober 2013 16.55 | Piše: T. L.

Na zadnjo pot je Brozovo pospremilo okoli 10.000 ljudi.

Užaloščeni sorodniki.

BEOGRAD – Jovanko Broz so točno opoldne pokopali poleg njenega ljubega Tita v Hiši cvetja ob zvokih italijanske partizanske pesmi Bella ciao. Po podatkih srbskih medijev se je slovesnosti udeležilo okoli 10.000 ljudi. O tem, kako veliko je bilo zanimanje za pogreb, priča tudi podatek, da se je že uro pred začetkom zbralo več kot 1000 ljudi.

Kaos, poteptano cvetje in žalost

Kot poroča srbski Blic, so bile razmere na trenutke kaotične, zaradi prerivanja pri vhodu v Hišo cvetja je morala posredovati tudi policija. Ljudje, ki so se še zadnjič želeli pokloniti nekdanji prvi dami Jugoslavije, so prebili policijski kordon, ki je varoval kompleks, zato je morala policija znova vzpostaviti red. 


Veliko zanimanje medijev

Akreditiranih je okoli 300 članov medijskih ekip: od novinarjev in fotoreporterjev do snemalcev. Prihajajo iz 35 srbskih in 40 tujih medijskih hiš, poroča Blic

Cvetje, ki so ga ljudje polagali pred Hišo cvetja, je zaradi gneče in prerivanja povsem poteptano, o tem, kako daleč je vse skupaj šlo, pa priča podatek, da so v gneči nekateri padli po tleh, drugi pa so vence in cvetje nosili visoko nad glavami in se tako poskušali prebiti do mavzoleja.  

Jovankina želja, da bi počivala poleg Tita, se je uresničila. Ob grobu je postavljena bela marmornata nagrobna plošča, ki je enaka Titovi in na kateri je z enakimi črkami izpisano Jovanka Broz 1924–2013. Ob njeni krsti so postavili častno stražo garde srbske vojske. Pesem Bella ciao si je kot zadnjo željo zaželela Jovanka sama. 

»V mladosti in starosti, v obilju in pomanjkanju je ostala poštena in dostojanstvena,« je dejal Goran Aleksić, predstavnik družine Jovanke Broz. 

Na pogreb sta prišli Jovankini sestri Nada Budisavljević in Zora Aleksić, Zorina sinova Goran in Zoran ter Titov vnuk Joška Broz.

»Čas je, da priznamo, da smo grešili, grešili zoper Jovanko in zoper lastno zgodovino. Nepravičnost se je začela popravljati šele ob koncu njenega življenja,« pa je dejal premier Ivica Dačić.

V Beogradu tudi Slovenci

Ljudje, ki so se prišli še zadnjič poklonit spominu umrle, so prišli iz vseh koncev in krajev nekdanje Jugoslavije. Nosili so jugoslovanske zastave, cvetje, kape s peterokrako zvezdo, slike Jovanke in Josipa Broza Tita in majice z napisom Jugoslavija. V okolici pogreba so bile tudi postavljene cisterne s pitno vodo, na kraju so bile tudi zdravniške ekipe. Za zdaj zdravnikom ni bilo treba posredovati, še poročajo novinarji Blica s terena. 

Na pogreb pa so se pripeljali tudi Slovenci. Novinarji so ujeli družino Branci iz Novega mesta. »Prišel sem z ženo, s hčerko in sinom, ker smo jugonostalgiki ... Še vedno žalujemo za Jugoslavijo, ko se je živelo precej bolje in srečneje. Jovanka je bila zadnja oseba, ki je simbolizirala ta čas,« pravi Brega Branci in dodaja, da je za Jovankin klavrni konec življenja kriva politika s svojimi igrami ter da tega ni zaslužila. 

Deli s prijatelji