POPLAVE

FOTO in VIDEO: Izredne vremenske razmere: kaos in evakuacije

Objavljeno 07. marec 2016 17.55 | Posodobljeno 07. marec 2016 18.00 | Piše: STA, T. Pa.

Najbolj kritično je po navedbah srbskega hidrometeorološkega zavoda za zdaj v sedmih srbskih občinah.

SRBIJA – Zaradi obilnega deževja so danes v nekaterih občinah v Srbiji reke prestopile bregove, zaradi nevarnosti poplav in zemeljskih plazov pa so bile oblasti ponekod primorane evakuirati ljudi in razglasiti izredne razmere. Poplave imajo tudi na Kosovu.

Najbolj kritično je po navedbah srbskega hidrometeorološkega zavoda za zdaj v sedmih srbskih občinah, in sicer Čačak, Topola, Bajina Bašta, Arilja, Lučani, Požega in Novi Pazar, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Izredno stanje so razglasili tudi v nekaterih mestih ob nekaterih rekah.

Kritična mesta je danes obiskal srbski premier Aleksandar Vučić ter napovedal pomoč najbolj ogroženim območjem. Za torek zjutraj pa je sklical nujno sejo vlade.

Vučić je državljanom med drugim povedal, da ne bo dajal lažnih obljub, da pa bo vlada pomagala, kolikor bo le lahko. V občini Čačak je reka Čemernica že zjutraj prestopila svoje bregove in poplavila okoli 500 gospodinjstev, doslej pa so evakuirali 420 ljudi.

Župan Novega Pazara je povedal, da je situacija v mestu alarmantna in da so v enem delu mesta zaradi poplav evakuirali 100 ljudi, ponekod v mestu pa so ostali brez elektrike. Izrazil je pričakovanje, da bo na pomoč priskočile srbska vojska ter druge pristojne institucije.

Podpredsednik vlade Rasim Ljaljić, ki je obiskal Novi Pazar, je dejal, da se je zaradi prekinitve padavin zdaj situacija nekoliko izboljšala, je pa narasla voda danes odnesla oziroma poškodovala nekaj mostov.

Obilen dež je zajel tudi Kosovo. Pod vodo je glavni mestni trg v kraju Peć, kritično pa je še v nekaterih predelih mesta. Šole so bile danes zaprte.

Medtem so zaradi visokega vodostaja reke Save od Srpca do ustja reke Une za vsa plovila prepovedali plovbo, razen za čolne civilne zaščite ter institucij, pristojnih za reševanje, je sporočilo srbsko ministrstvo za promet in zveze. Prepoved velja do prekinitve.

Med krajema Požega in Čačak je bil zaradi poplavljene proge prekinjen železniški promet, sicer pa ta drugod po državi poteka brez posebnosti.

Deli s prijatelji