UJMA

FOTO in VIDEO: Huda nevihta vzela najstnico (17), dečka (14) odneslo morje

Objavljeno 28. oktober 2013 14.41 | Posodobljeno 28. oktober 2013 14.36 | Piše: STA, S. U.

Jug Velike Britanije je v primežu hudih neviht.

LONDON – Jugozahod Velike Britanije je v nedeljo dosegla najhujša nevihta v več letih, zaradi česar v delih države danes vlada prometni kaos. Več deset tisoč gospodinjstev je ostalo brez elektrike tudi na severu Francije. Iz Velike Britanije poročajo o 14-letniku, ki ga je z obale na jugu države odneslo morje, in o 17-letnem dekletu, za katero je bil usoden padec drevesa.

Škoda hujša, kot so pričakovali

Železniške povezave v večjem delu juga Otoka danes ne delujejo, zaradi česar so bili najbolj prizadeti številni Britanci, ki se v jutranjih urah vozijo na delo. Na železniških tirih namreč ležijo številna podrta drevesa, po navedbah pristojnih pa je škoda hujša, kot so pričakovali. Poleg tega so na londonskem letališču Heathrow odpovedali 130 letov, poroča britanski BBC.

Na jugovzhodu Otoka je brez elektrike po zadnjih podatkih ostalo okoli 220.000 gospodinjstev, medtem ko naj bi jih bilo na severu Francije 75.000. Ponekod v Franciji so sunki vetra dosegali do 140 kilometrov na uro in podirali električno napeljavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Velike Britanije medtem poročajo o vetru, ki dosega hitrost do 100 kilometrov na uro, pristojne oblasti za jugozahod Velike Britanije pa so izdale tudi številna opozorila pred poplavami.

Fanta zaradi neurja ne morejo iskati

Med drugim so prav zaradi močnega vetra danes zaprli pristanišče v britanskem Dovru, zaradi česar sta v razburkanem morju pred njim obstala dva trajekta s skupno več kot 450 potniki. Veter naj bi se sicer po pričakovanjih umiril in pristanišče naj bi v kratkem ponovno odprli.

Medtem ko se nevihta pomika proti vzhodu države, naj bi glede na pričakovanja v naslednjih urah padlo 20 do 40 milimetrov dežja.

Zaradi neugodnih vremenskih razmer pa so reševalci začasno prekinili iskanje 14-letnega dečka, ki ga je s plaže na južni obali odneslo morje.
 

Deli s prijatelji