SLAVJE OB SMRTI

FOTO in VIDEO: »Ding, dong, čarovnica je mrtva«

Objavljeno 14. april 2013 14.11 | Posodobljeno 14. april 2013 14.11 | Piše: T. L.

Nekateri protestniki so na slavje ob smrti železne lady čakali vse življenje.

LONDON – Na londonskih ulicah se je včeraj zvečer odvijala prava zabava, ko je približno 200 zbranih protestnikov praznovalo smrt nekdanji premierke Margaret Thatcher, ob tem pa so v deževnem vremenu prepevali Magie, Magie, Magie, mrtva, mrtva, mrtva, popivali in s transparenti javno izkazovali, kaj si mislijo o politiki železne lady.

»Lady se ne bo vrnila«

Thatcherjeve pa so se spomnili tudi ob nogometnih igriščih: navijači nogometnega kluba Millwall, ki so se kasneje tudi pomešali med protestnike, so na tekmi z velikimi transparenti napovedovali zabavo, prepevali in na transparente zapisali besedilo znane pesmi iz Čarovnika iz Oza (Ding, dong, čarovnica je mrtva). »Vseeno ti je bilo, ko si lagala, nam pa je vseeno, da si umrla,« se je glasil še en od napisov jeznih navijačev, medtem ko so protestniki v mestu z velikim veseljem sporočali »Lady se ne bo vrnila«.

Mimogrede, na stadionu Wembley je izbruhnil velik pretep med navijači Millwalla, vse skupaj pa se je končalo z nekaj razbitimi in krvavimi glavami. Ali je bil povod za kaos na navijaških tribunah drugi gol, ki so ga prejeli nogometaši Millwalla (igrali so proti klubu Wigan) ali nestrinjanje glede vloge železne lady v britanski zgodovini, ni znano.  

Na slavje po smrti je čakal vse življenje

»To proslavljanje sem čakal 30 let. Najboljši dan v mojem življenju,« je za Reuters dejal fotograf Simon Gardner, ki je bil oblečen v majico z napisom Veselite se, veselite, Thatcherjeva je mrtva. »Sovražila jo je najmanj polovica prebivalcev,« je še dodal. Protest je minil razmeroma mirno, policisti so imeli nekaj dela le s pijanimi udeleženci. 

Sicer pa bodo Thatcherjevo pokopali v sredo.

Deli s prijatelji