PROTESTI

FOTO in VIDEO: Boksar Kličko demonstrantom: Vodim vas v napad

Objavljeno 23. januar 2014 12.38 | Posodobljeno 23. januar 2014 11.37 | Piše: STA, S. U.

Nasilni protesti v Ukrajini se nadaljujejo.

KIJEV – Nasilni protesti nasprotnikov vlade v Ukrajini se po krvavi sredi, ko so iz Kijeva prvič poročali tudi o smrtnih žrtvah, nadaljujejo. Na tisoče protestnikov je kljub mrazu noč preživelo na ulicah in so v središču prestolnice danes zjutraj med drugim znova zažigali avtomobilske gume in metali kamenje proti policistom.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, je stanje napeto. Posebne protiizgredniške enote ukrajinske policije, imenovane berkut, vztrajajo pri zapori ulice Gruševski v središču Kijeva, ki je v preteklih dneh postala žarišče nasilja. Na drugi strani barikad jim stoji nasproti na stotine protestnikov.

Ponoči in zjutraj je prihajalo do občasnih spopadov – protestniki mečejo kamenje, policija jim odgovarja s šok granatami, ki pa niso nič v primerjavi z nasiljem v sredo, še piše AFP. Kot dodaja, so protestniki ponoči še dodatno utrdili svoje položaje v središču mesta, med drugim z vrečami, napolnjenimi s snegom.

Protestniki po poročanju nemške tiskovne agencije dpa trdijo, da je bilo v nasilju v sredo ubitih kar sedem ljudi – pet naj bi jih padlo pod streli varnostnih sil, še dva pa sta umrla drugače. Oblasti so do zdaj potrdile le dve smrtni žrtvi, obe sta bili ustreljeni.

Nekdanji boksarski prvak opozarja

Vodja opozicije Vitalij Kličko je v sredo zvečer napovedal, da bodo protestniki danes prešli v ofenzivo, če ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ne bo popustil. Po njegovih besedah naj bi se sicer policija pripravljala, da danes izprazni glavni protestniški tabor na Trgu neodvisnosti. »Narediti moramo vse, kar lahko, da jim preprečimo, da nas očistijo,« je ob tem dejal Kličko.

Drugi opozicijski voditelj Arsenij Jacenjuk, ki je blizu zaprti bivši premierki Juliji Timošenko, pa je v sredo zvečer pred zbranimi protestniki v središču Kijeva oblastem dal 24 ur časa, da preprečijo prelivanje krvi.

Kličko, Jacenjuk ter še en vodja opozicije Oleg Tjanjbokov so se sicer v sredo na pogovorih sestali z Janukovičem. Triurne pogovore so v predsednikovem uradu označili za prvi korak v pogajalskem procesu. Pogovore naj bi nadaljevali danes.

Opozicija, ki želi doseči predčasne volitve in razveljavitev 16. januarja sprejete sporne zakonodaje, usmerjene proti protestnemu gibanju, ki je podžgala zadnje nasilne proteste, sicer pravi, da Janukovič do zdaj ni pokazal nobene pripravljenosti na izpolnitev zahtev opozicije.

Da bi nasproti oblastem nastopila čim bolj enotno, je opozicija po poročanju dpa oblikovala alternativni parlament, ki ga je poimenovala ljudska rada.

Deli s prijatelji