POŽAR

FOTO in VIDEO: Avstralija gori

Objavljeno 03. januar 2015 12.21 | Posodobljeno 03. januar 2015 12.25 | Piše: D. P., STA

V uničujočih požarih na črno soboto februarja 2009 je v zvezni državi Viktorija umrlo 173 ljudi. Uničenih je bilo več kot dva tisoč domov.

SYDNEY – Na jugu Avstralije se v teh dneh soočajo z gozdnimi požari, ki so ponekod ušli izpod nadzora in ogrožajo hiše. Največ dela imajo gasilci v pokrajini Adelaide Hills v zvezni državi Južna Avstralija ter delih zvezne države Viktorija.

Nevarne razmere

Lokalne oblasti slikovitega območja Adelaide Hills, ki je znan po kmetijstvu in vinskih kleteh ter šteje okoli 40.000 prebivalcev, so opozorile na izjemno nevaren požar, ki je v soboto ušel izpod nadzora in bi se zaradi napovedanih vetrov in visokih temperatur lahko še dodatno razplamtel.

»Trenutno se soočamo s požarom, kakršnega v teh krajih nismo videli od gozdnih požarov na pepelnično sredo leta 1983,« je povedal vodja gasilcev Južne Avstralije Greg Nettleton. V omenjenem požaru, ki je v zveznih državah Južna Avstralija in Viktorija uničil več tisoč hiš in drugih stavb, je umrlo več kot 70 ljudi.

Požar v kraju Sampson Flat severovzhodno od Adelajde se širi na vse strani. Od petka zvečer se je razširil s 154 hektarjev na 4741. Gašenje poleg vremena ovira tudi težje dostopen teren. Za zdaj je zgorelo pet domov, a s krepitvijo vetrov, ki bi lahko dosegli sunke tudi do 110 kilometrov na uro, je lahko uničenje po napovedih lokalnih oblasti še večje.

Na več koncih

Gasilci se po navedbah BBC News borijo z gozdnimi požari tudi v zvezni državi Viktorija, kjer so preplah razglasili v krajih Hastings, Bittern in Crib Point južno od Melbourna.

Predsednik vlade Južne Avstralije Jay Weatherill je pozval prebivalce ogroženih območij, naj zapustijo svoje domove ali pa se pripravijo na najhujše. »Prepozen umik ima lahko katastrofalne posledice,« je opozoril.

Gozdni požari so v Avstraliji poleti običajni. Okoljevarstveniki pa opozarjajo, da so zaradi globalnega segrevanja vedno pogostejši. Po podatkih avstralskega urada za meteorologijo so v državi leta 2013 zabeležili rekordno visoke temperature.

V uničujočih požarih na črno soboto februarja 2009 je v zvezni državi Viktorija umrlo 173 ljudi. Uničenih je bilo več kot dva tisoč domov.

Deli s prijatelji