POPLAVE

FOTO in VIDEO: Apokalipsa: podivjane reke odnašajo vse pred sabo

Objavljeno 17. maj 2014 12.16 | Posodobljeno 17. maj 2014 12.46 | Piše: T. L.

V Srbiji, BiH in na Hrvaškem se reke še niso umirile. Obrenovac je pod vodo, evakuacije potekajo brez prestanka.

Srbski Obrenovac.

ZAGREB, SARAJEVO, BEOGRAD – Noč brez spanja, evakuacije, strah, smrtne žrtve ... Podivjane vode še naprej pustošijo po Srbiji, BiH in po Hrvaškem. Srbija je pod vodo, po podatkih ministrstva za notranje zadeve so doslej evakuirali okoli 15.200 ljudi, vendar številka še zdaleč ni popolna ali dokončna. Evakuacije se namreč dogajajo vsako minuto.

Danes dopoldne sta sektor za izredne razmere pri notranjem ministrstvu in vojska začela evakuacijo otrok iz Orašca in meščanov Mionice. Iz Obrenovca, ki je dobesedno pod vodo in kjer je situacija katastrofalna, so evakuirali okoli 4000 ljudi, okoli 9. ure pa so začeli evakuacijo še 500 ljudi iz prostorov osnovne šole, kamor se jih je zateklo že okoli 1200. Vodje akcije reševanja zaradi težkih razmer ne morejo predvideti, kdaj bi bila evakuacija v mestu lahko končana. Izselili bodo namreč vse prebivalce. Prizori iz Obrenovca nikogar ne pustijo mirnega. Mesto je pod vodo, grozi pa nevarnost, da se poruši most, ki povezuje mesto z Beogradom.

Avtobusi v Šabac

Prostovoljci pa hitijo v Šabac. Ponoči je okoli 6000 meščanov in prostovoljcev iz Beograda in drugih delov Srbije s pripadniki vojske in policije z vrečami, polnimi peska, skušalo postaviti zaščito pred naraslo Savo. Gladina reke je namreč dosegla 631 centimetrov, v povprečju pa na uro naraste še za tri centimetre, poroča srbski Blic. Danes zjutraj se je v Šabac odpravilo še 30 avtobusov prostovoljcev, ki bodo priskočili na pomoč sodržavljanom v veliki stiski. Kot piše srbski Kurir, bi lahko voda v nedeljo zalila Beograd, kritično pa bo tudi v Sremski Mitrovici. V poplavah naj bi bilo umrlo najmanj pet ljudi.

Že četrti dan katastrofalne poplave pustošijo tudi v BiH. V poplavah so življenje izgubili trije ljudje. V akcije evakuacije, dovažanja hrane, pijače in vreč peska se bodo poleg helikopterjev in kamionov vključile tudi sile Euforja. Tudi Slovenija je na prizadeto območje poslala helikopter, štiri čolne in 12 ljudi, prav tako pa pomoč prihaja iz drugih držav (Hrvaška, Avstrija, Luksemburg ...). Najkritičnejše je na območju Bosanske Posavine na severu države, kjer jim preti Sava, poroča klix.ba

»Že zdavnaj bi plavali, če se ne bi branili«

Pripadniki civilne zaščite, vojske in meščani so se vso noč borili, da bi ohranili nasip, ki jih ščiti pred naraslo reko. »Sava se je dvignila do nasipov, mi pa se branimo z vrečami. Že zdavnaj bi plavali, če se ne bi branili. Ne vem, kaj nas še vedno varuje, verjetno vztrajnost,« je dejal Ilija Jeziđić, vodja civilne zaščite na omenjenem območju.

Če nasip popusti, bo zalilo celotno območje. »Smo v bitki za nasip, pri nas ne bo ostal suh niti milimeter zemlje. Če se razlije Sava, bo šla voda preko streh zgradb,« pravi. Medtem pa Sava še vedno narašča, njena gladina pa je kritična tudi na Hrvaškem.

Izredne razmere so razglašene danes za območje Beketinca, kjer je gladina Vuje 405 centimetrov, za reko Savo pri Slavonskem Šamcu (885 centimetrov) in pri Županji (1154 cm), nevarno pa je še pri Požegi, od koder so včeraj evakuirali 500 ljudi, in pri Vidovcih. 

Deli s prijatelji