VOLITVE

FOTO: V trenutku zmagoslavja se je Melania umaknila

Objavljeno 22. april 2016 09.40 | Posodobljeno 20. april 2016 16.04 | Piše: T. L.

Trump in Clintonova v New Yorku: uresničene napovedi in čustveni govori.

NEW YORK – »Tekma zdaj ni več dolga,« je dejal republikanec Donald Trump v govoru v stolpnici Trump Tower, kjer je pred slabim letom dni napovedal, da vstopa v boj za predsedniško kandidaturo, pred dnevi pa je osvojil strankarske volitve za izbiro predsedniškega kandidata v državi New York. Ob prihodu na oder so ga spremljali zvoki legendarne skladbe Franka Sinatre New York, New York. Trump je dejal, da je nemogoče, da bi ga njegova tekmeca na republikanski strani Ted Cruz (pravi, da je Cruz matematično izločen) in John Kasich še ulovila v bitki za glasove delegatov in da bo do julija, ko se v Clevelandu začne konvencija, zbral dovolj glasov. 

Do govorniškega odra je Donalda pospremila žena Melania, ki pa se je nato umaknila v ozadje in je med Donaldovim govorom ni bilo opaziti. Po koncu pa je v gneči hitro smuknila nazaj do moža.

Trump je bil nekoliko vsebinsko zmeden. Njegov govor je bil krajši in manj napadalen, je pa v kratkem povzel točke svoje kampanje. Napovedal je, da delovna mesta v ZDA ne bodo več izginjala in da bo to ustavil. Nato se je poimensko poklonil nekaterih poslovnežem, ki ga podpirajo. 

»Verjemite, da bodo naši poslovneži poskrbeli za trgovinske posle, ki bodo spet zagotovili delovna mesta v ZDA, našim podjetjem pa ne bomo dovolili, da se selijo v Mehiko ali v druge države. Ohranili bomo službe tu, kmalu boste zelo ponosni na našo državo. Zgradili bomo vojsko večjo, boljšo in močnejšo kot kadar koli. Nihče se ne bo igral z nami. Poskrbeli bomo za naše veterane. Veterani so izjemni ljudje in mi smo jih pozabili. Za nezakonite pribežnike je v veliko primerih poskrbljeno bolje kot zanje. In to se ne bo več dogajalo,« je povedal Trump. Napovedal je tudi, da bodo program zdravstvenega zavarovanja Obamacare nadomestili z drugim. 

Nato se je osredotočil na svojo kampanjo in tekmeca, ki po Trumpovih besedah sicer nista več tekmeca, se zahvalil za dobljene glasove in napovedal nadaljevanje bitke. Trump je sicer osvojil 60,5 odstotka glasov oz. 92 od 95 delegatov, ki so bili na voljo z volitvami v New Yorku. Kasich in Cruz sta dobila 25 in 14,5 odstotka glasov.

Čustvena Clintonova: Ta zmaga je osebna

Na demokratski strani je bitka bolj izenačena. Zmagala je Hillary Clinton. Osvojila je 57,3 odstotka glasov, Bernie Sanders pa 42,7 odstotka. Tudi Clintonova se je v govoru zahvalila New Yorku in dodala, da so dokazali še enkrat, da ni mesta na svetu, ki bi se lahko kosal z domom. Da so v kampanji zmagovali v številnih delih države, da pa je zmaga v New Yorku osebna. Nekaj besed je namenila tekmecu: dejala je, da imata s Sandersom veliko več točk, ki ju združujejo, kot razdvajajo. Kot Trump je napovedala, da se kljub zmagi delo nadaljuje, k sodelovanju pa je povabila vse prostovoljce.

Dodala je, da se je pod lučmi New Yorka izkazalo, da ni dovolj, da »diagnosticirate probleme, dejansko morate razložiti, kako jih boste rešili. To moramo storiti skupaj: za naše otroke, drug za drugega, za našo državo.« V slogu legendarnega pevca Johna Lennona je nadaljevala: »Predstavljate si Ameriko, v kateri bodo imeli vsi starši dobro službo, vsi stari starši pa uživali v varni upokojitvi. Da noben otrok ne bo odraščal v senci diskriminacije ali v strahu pred izgonom iz države.«  

Deli s prijatelji