S POMOČJO SIRCEV

FOTO: V slogu Jamesa Bonda reševali ruskega pilota

Objavljeno 01. december 2015 09.30 | Posodobljeno 01. december 2015 10.32 | Piše: D. P., Mo. S.

Truplo pilota je Turčija poslala v Rusijo.

Tako so Turki sestrelili letalo.

MOSKVA/ANKARA – Nadaljuje se spor med Rusijo in Turčijo. Prva trdi, da so Turki neupravičeno sestrelili rusko letalo, Turki pa so objavili avdiozapis z opozorili, da bodo letalo zrušili. Pilot Oleg Peškov je umrl (po eni različici so ga ubili uporniki), več sreče pa je imel kopilot Konstantin Murahtin. Veter je odpihnil njegovo padalo bližje silam, zvestim sirijskemu predsedniku Asadu. Kar 12 ur pa je trajalo, da so ga Sirci rešili.

Kot pri Bondu

Reševalna akcija ni tekla gladko. Sprva so Rusi na pomoč poslali dva helikopterja. Enega so zadeli sirski uporniki, ob tem pa je bil ubit še en ruski vojak. Helikopter so zadeli z izstrelkom ameriškega porekla. »Bilo je kot v filmu Jamesa Bonda,« je dejal eden od predstavnikov sirske skupine.

Kdo ga je rešil

Po eni verziji so Sirci pilota rešili skupaj z Rusi, štirje sirski komandosi pa da so šli po pilota štiri kilometre daleč, po drugi pa so s Sirci sodelovali borci libanonskega Hezbolaha, ker naj bi bil Rus padel na nikogaršnje ozemlje, na hribovito in pogozdeno območje. Murahtin o reševalni akciji ni želel govoriti, je pa odločno dejal, da s pilotom nista kršila turškega zračnega prostora in da od Turkov nista dobila nobenega opozorila.

Daily Mail poroča, da je Murahtin pripravljen vnovič sesti v letalo in napasti cilje v Siriji.

Truplo danes v Rusijo

Truplo umrlega pilota je Turčija danes poslala v Rusijo, je sporočila turška državna tiskovna agencija Anatolia. Vrnitev ubitega pilota Rusiji je v nedeljo napovedal turški premier Ahmet Davutoglu.

Deli s prijatelji