FLORISTKE

FOTO: V jami iz tisoč vrtnic spletli burbonski grb

Objavljeno 22. julij 2017 19.50 | Posodobljeno 22. julij 2017 19.51 | Piše: Primož Hieng

Slovenska ekipa mladih floristk je v Franciji osvojila drugo mesto.

Postavljanje konstrukcije Foto: Sabina Šegula

LJUBLJANA – Slovenska ekipa mladih floristk pod vodstvom mednarodno priznane mentorice dr. Sabine Šegule (Floweracademy.si) se je z nenavadnega tekmovanja ART Floral, ki poteka v jamah, vrnila z odličnim drugim mestom.

"Prvič so mednarodno tekmovanje v jamah, ki so jih v preteklosti izklesali domačini Doué la Fontaine, pripravili leta 1990," nam je po vrnitvi povedala dr. Šegulova. "Sodelujejo floristi iz osmih držav, letos iz Japonske, Nizozemske, Latvije, Ukrajine, Belgije, Španije, Italije in Slovenije. Tekmovanja se lahko udeležijo le ekipe, ki imajo dovolj znanja, kar je razvidno iz mednarodnih dosežkov na področju floristike. Dovoljeni sta uporaba različnega zelenja in izdelava konstrukcij iz različnih materialov."
Predvsem je pomembno oblikovanje velikih dekoracij, kar pa mentorici dr. Sabini Šegula ni tuje, saj svoje znanje potrjuje v številnih projektih. Prav tako ima mentor Rock Finale kot krajinski arhitekt veliko izkušenj pri oblikovanju prostora. Letos je ekipa iz Slovenije prvič dobila potrditev za udeležbo na tem tekmovanju.
Izziv mednarodnega tekmovanja so poimenovali Zgodovina in vrtnice, dodaja Sabina Šegula: "Tako so morale ekipe poiskati ustrezne zgodovinske povezave in motive. Tema tekmovanja je slovensko ekipo popeljala na priprave v Kostanjevico pri Novi Gorici, kjer smo si pod vodstvom knjižničarke in turistične vodnice Mirjam Brecelj ogledali zadnje počivališče Karla X., zadnjega francoskega kralja iz veje Burbonov."

Prav zaradi tega si je Nova Gorica prislužila celo naslov malega Saint Denisa, kraja, kjer so v Franciji pokopane najpomembnejše kronane glave. Brecljeva jim je razložila, da je na začetku 19. stoletja kralj Karel X. prišel v Gorico v dvorce grofov Coronini zaradi ljudske vstaje v Franciji in strahu pred kolero, zaradi katere je po 15 dneh bivanja v Gorici umrl. Hudo bolni kralj je v daljavi videl cerkev v Kostanjevici in si zaželel, da bi bil v tej cerkvici njegov grob. Ob njej je rozarij z najlepšimi burbonskimi vrtnicami. 

Navdihnila jih je veličastnost kraja

"Ob obisku je ekipa začutila veličastnost kralja," je povedala Šegulova. "To je edini kralj na slovenskih tleh in ta čast, da bodo to zgodbo predstavljali v Franciji, je bila odločilna v nadaljnjih pripravah. Odločili smo se, da bomo oblikovali grb Burbonov, v katerem so tri rumene stilizirane lilije."

Prvi dan tekmovanja sta mentorja Sabina Šegula in Rock Finale pomagala pri postavljanju konstrukcij, z vrtnicami pa so lahko delala le dekleta: Katja Kamnikar, Katja Podjed, Maja Resman in Marcela Barle.

Drugi dan tekmovanja se je začelo oblikovanje z vrtnicami. Za vsako lilijo so floristke porabile 200 cvetov (150 rumenih, 20 oranžnih, 20 rumeno-rdečih, pet vijoličnih in pet temno rdečih). Rumene so poudarile zgodovinski grb Burbonov, druge barve pa sredino lilije. Srobot, ki je povezoval grb z višino jame, je simboliziral potek poti duš, te pa so predstavljale vrtnice v epruvetah, ki so visele na konstrukciji (skupaj jih je bilo 70). Rob je bil narejen iz 330 vrtnic in 600 pecljev brez cvetov, ki so simbolizirali trnovo pot kralja, ko je zbežal iz Francije.
"Drugo mesto Slovenije je bilo za vse udeležence pravo presenečenje, saj se je Slovenija na tem mednarodnem tekmovanju prvič predstavila in dekleta so kljub manj izkušnjam dokazala svoje znanje, ki so ga potrdile z že osvojenim mednarodnim certifikatom FlorCert. Veselje je bilo nepopisno, tako da smo častno zastopali Slovenijo," je sklenila dr. Sabina Šegula.
 

Za najmlajšo ekipo 2. mesto

Tekmovanje je oba dneva potekalo od 8. do 19. ure s premori. Prvo mesto je osvojila ekipa iz Latvije, drugo je dosegla najmlajša ekipa na tekmovanju, iz Slovenije, na tretje so se uvrstili Italijani.

 

Deli s prijatelji