NA BARIKADAH

FOTO: Umrl protestnik, ki ga je ustrelil policijski ostrostrelec

Objavljeno 22. januar 2014 12.51 | Posodobljeno 22. januar 2014 12.53 | Piše: STA, P. J.

Policisti, oboroženi s čeladami in ščiti, so danes predrli barikade, ki so jih postavili protestniki.

KIJEV – Protestniki v ukrajinski prestolnici tudi danes vztrajajo na ulicah, čeprav so jim oblasti zagrozile z uporabo sile. Policija je vdrla v protestniški tabor na ulici Hruševski in več protestnikov aretirala. Iz Kijiva (rusko Kijev) prihajajo poročila o dveh smrtnih žrtvah najnovejšega nasilja.

Policisti predrli barikade

Policisti, oboroženi s čeladami in ščiti, so danes predrli barikade, ki so jih postavili protestniki. Pomaknili so se približno 50 metrov po ulici, ki vodi do ukrajinskega parlamenta, nato pa se vrnili na prvotni položaj. Protestniki, ki jih je policijska akcija zgodaj zjutraj presenetila, so se odzvali z metanjem kamenja in molotovk.

Iz središča protestov, s Trga neodvisnosti, o kakršnih koli policijskih akcijah še ne poročajo. Je pa vplivna novičarska spletna stran Zerkalo Tižnja poročala, da imajo oblasti že izdelan natančen načrt, kako znova prevzeti nadzor nad trgom. V posredovanju naj bi sodelovalo 8000 pripadnikov varnostnih sil. Zdravstveni viri so medtem navedli, da je eden od protestnikov umrl, potem ko ga je ustrelil policijski ostrostrelec. Ukrajinsko notranje ministrstvo je smrt potrdilo, ne pa tudi vzroka.

Odgovornost prelagajo na protestnike

Zdravstveni center protestnikov navaja tudi, da je še en aktivist umrl, potem ko je med spopadi s policijo padel z nadstreška nogometnega stadiona Dinama. Notranje ministrstvo tega še ni potrdilo. Proruska ukrajinska vlada in EU naklonjena opozicija za smrtni žrtvi obtožujeta druga drugo.

»Kot ukrajinski premier uradno razglašam, da nosijo odgovornost za žrtve, ki smo jih žal že zabeležili, organizatorji in sodelujoči v množičnih nemirih,« je na današnji seji vlade po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil ukrajinski premier Mikola Azarov.

Opozicija je ravno nasprotnega mnenja. »Za ustrelitev ukrajinskega državljana bosta morala odgovarjati predsednik Viktor Janukovič in notranji minister Vitalij Zaharčenko,« so sporočili. Azarov je v torek opozoril, da bodo morale ukrajinske oblasti v skladu z zakoni uporabiti silo proti protestnikom, če provokatorji ne bodo nehali spodbujati spopadov s policijo. S tem je imel v mislih sporni zakon proti protestniškemu gibanju, ki je začel veljati v torek in ki je še podžgal proteste.

Policist s solzivcem in šokgranatami

Danes je dodal, da udeležencev izgredov nihče ne more označiti za mirne demonstrante. »So kriminalci, ki morajo za svoje ravnanje prevzeti odgovornost,« je poudaril. Sicer pa so po njegovem prepričanju obtožbe na račun varnostnih sil, ki naj bi bile ubile protestnika brez osnove, saj pripadniki teh sil niso oboroženi. Opozorila oblasti sicer niso ustavile protestnikov, saj so tudi ponoči poročali o več spopadih s policijo, protestniki so v policiste metali kamenje in podtikali ogenj. Policisti so se odzvali s solzivcem in svetlobnimi granatami ('šokgranatami').

Vendar pa je nasilje daleč od intenzivnosti v nočeh poprej, ko je bilo ranjenih več sto ljudi. Ukrajinci so na ulicah vse od konca lanskega novembra, ko se je vlada odločila, da z EU ne podpiše pridružitvenega sporazuma. V nedeljo je proteste še podžgala pred kratkim na hitro sprejeta zakonodaja, s katero naj bi oblasti poskušale zadušiti protestniško gibanje.

Med sprejetimi novostmi je prepoved nepooblaščenega postavljanja šotorov, odrov in zvočnikov na javnih mestih, žaljenje vladnih uradnikov pa bo odslej kaznivo dejanje. Ukrajinski poslanci, zvesti Janukoviču, so zakonodajo potrdili v nekaj minutah in kar z dvigovanjem rok.

Deli s prijatelji