PRIJELI SO GA

FOTO: Tu je zaprt Tomo Križnar: nečloveške razmere v afriških zaporih

Objavljeno 27. maj 2016 22.19 | Posodobljeno 27. maj 2016 22.21 | Piše: STA, Pe. J.

Križnar je v afriškem zaporu že tretjič.

V takšnih razmerah biva Tomo Križnar.

JUBA – Slovenski borec za človekove pravice Tomo Križnar je ponovno zašel v navzkrižje z zakonom na črni celini. Nemški diplomat, ki je v stiku z našim popotnikom, je potrdil, da se Križnar dobro počuti, to pa pravi tudi naše zunanje ministrstvo.image

Poiskali smo nekaj fotografij o razmerah v južnosudanskih zaporih, kjer naj bi bil zaradi prepovedanega snemanja zaprt Križnar. Po fotografijah sodeč, so razmere v tamkajšnjih zaporih zelo slabe, zaporniki pa vidno podhranjeni.

Na slabo stanje opozarja tudi AI

Zaporniki dobijo hrano le enkrat ali dvakrat na teden in malo vode, zato jim grozi smrt zaradi lakote in žeje. Poleg tega jih vojaki večkrat pretepajo, so sporočili iz organizacije Amnesty International (AI). Po njihovih informacijah je zaradi slabih razmer v priporu v Goromu, okoli 20 kilometrov južno od Jube, umrlo več zapornikov. Tam so od lanskega novembra glede na satelitske posnetke štirje zabojniki, v katerih so zaporniki. Večinoma gre za civiliste, ki so osumljeni povezav z opozicijo ali uporniškimi skupinami in nimajo dostopa do sorodnikov, odvetnikov ali sodišča.

Ni prvič

To je že tretje zaprtje našega popotnika, ki je notranjosti zaporniških celic po svetu spoznaval že v preteklosti. Leta 2006 je v sudanskem zaporu preživel kar 45 dni, prijeli pa so ga, ko je želel nezakonito vstopiti v državo. Leta 2003 so ga zaprli že v Etiopiji zaradi gibanja na omejenem območju. Takrat ga je slovenskim diplomatom uspelo izvleči iz ječe, kako bo tokrat?

 

Deli s prijatelji