TEŽKE BESEDE IN NASMEJANI OBRAZI

FOTO: Takšen žur je bil ponoči v Bruslju, ko so reševali Grčijo

Objavljeno 26. junij 2015 09.45 | Posodobljeno 26. junij 2015 10.19 | Piše: STA, K. K.

Voditelji so bili hudo prešerne volje, čeprav so njihove besede težke, govori se o izstopu Grčije iz Evra.

Nasmejani grški premier Aleksis Cipras v objemu italijanskega kolega Mattea Renzija med pogovorom z nemško kanclerko Angelo Merkel.

BRUSELJ – Ob rob medijskim poročilom o resnosti zapleta z Grčijo in reševanja krize tisočih beguncev, ki želijo v EU, fotografije agencije Reuters, ki si jih lahko ogledate v galeriji, pričajo, da so imeli evropski voditelji ponoči v Bruslju odlično zabavo, grški premier Aleksis Cipras pa je kljub domnevam, da njegovo državo čaka bankrot, na bruseljskem parketu hudo prešerne volje.

Govorili pa so takole

Sestanek evroskupine o Grčiji v soboto bo odločilen, je po poročanju STA po prvem dnevu zasedanja v Bruslju poudarilo več voditeljev EU. Evroskupina bo v soboto morala sprejeti dokončno odločitev, je dejal slovenski premier Miro Cerar. O načrtu B niso posebej razpravljali, a med vrsticami se razume, da je to lahko tudi izstop Grčije iz območja evra, je dodal. Sprejeta je odločitev, da se v soboto ponovno sestanejo finančni ministri držav v območju evra, do takrat pa se Grčija intenzivno pogaja s predstavniki treh institucij, s katerimi je že v tesnih in intenzivnih stikih, je povedal slovenski premier po koncu prvega dne vrha EU, ki se je zaradi dolge in živahne razprave o migracijah zavlekel v zgodnje jutranje ure.

Do sobote morajo po njegovih besedah tri institucije upnikov ugotoviti, ali najnovejši grški predlogi in morebiti tisti, ki bodo še podani, izpolnjujejo vse potrebne pogoje za podaljšanje programa. »O tem bodo institucije poročale evroskupini, ki se bo v soboto sestala in bo morala sprejeti dokončno odločitev,« je pojasnil slovenski premier.

Izstop Grčije iz evra

Na vprašanji, kaj se bo zgodilo, če dogovora v soboto ne bo, in ali so voditelji prvi dan zasedanja razpravljali o načrtu B, je Cerar odgovoril, da niso posebej razpravljali o načrtu B, da se pa »nekako med vrsticami razume, da je načrt B lahko tudi izstop Grčije iz območja evra. Vsi si želimo, da bi Grčija ponudila prepričljiv program, da bi dosedanjo ponudbo še dodelala ter predvsem ponudila tolikšne in takšne strukturne reforme, ki bi zagotavljale, da je podaljšanje programa smiselno.« Če se bo to zgodilo, je po njegovih besedah mogoče program podaljšati za pol leta.

»A o tem bodo odločila evroskupina. Ta mora sprejeti dokončno odločitev in ta bi morala biti znana v soboto,« je še enkrat poudaril Cerar. Tudi v primeru pozitivne odločitve za Grčijo bo moral namreč o njej odločati še grški parlament in verjetno še nekaj parlamentov v drugih državah, kar bo treba izvesti od nedelje do torka, torej v zelo kratkem časovnem intervalu, je dodal. Obstaja možnost, da bi se v primeru nekaterih odločitev moral sestati tudi slovenski parlament. »Vse je odvisno od tega, v katero smer se bo odločalo. Ta hip je preuranjeno govoriti o tem, da bi se parlament moral sestati. Obstaja pa takšna možnost,« je pojasnil premier.

Ta možnost obstaja v primeru odločitve o prestrukturiranju grškega dolga. Slovenija se tako kot večina držav zavzema, da se ne prestrukturira dolg ter da se zadeve rešujejo s strukturnimi reformami in s podaljšanjem programa. Če bi kakšna odločitev o lajšanju dolga vendarle bila sprejeta, pa po Cerarjevih besedah obstaja tudi možnost, da bi moral o njej odločati državni zbor.

Hollande: Čas se izteka

»A to so zdaj vse ugibanja, s samo vsebino predlogov in z dokončno odločitvijo se bodo intenzivno in neposredno seznanili ministri ter sprejeli odločitev po posvetovanju z institucijami, ki bodo predložile stališče,« je poudaril Cerar.

Tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je povedal, da voditelji pričakujejo, da bo proces končala evroskupina na sestanku v soboto. »Voditelji se strinjajo, da ni potrebe po še enem evrskem vrhu, ne jutri ne čez vikend,« je dejal Tusk. Voditelji so imeli po njegovih besedah dolgo razpravo ter se popolnoma zavedajo položaja in morebitnih posledic.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Franç ois Hollande, ki sta že ob prihodu na vrh poudarila, da se voditelji ne bodo vpletali v pogajanja, sta prav tako ocenila, da bo sobotni sestanek evroskupine odločilen. »Vsi smo podprli idejo, da je treba storiti vse za rešitev v soboto,« je poudarila Merklova. Hollande je poleg tega znova opozoril, da se čas izteka.

Deli s prijatelji